Ajankohtaista Hiidenportissa 

14.5.2019
Hiidenportissa retkeillessäsi ota huomioon, että Porttilammelle laskeutuvat portaat on purettu. Varovaisuutta noudattaen reittiä pitkin pääsee kulkemaan. Muissakin portaissa ja pitkoksissa on lahovikoja. Uudet portaat rakennetaan vuonna 2020.
Kuva: Eeva Pulkkinen

Kainuun Rastiviikko 2019 näkyy Hiidenportilla

(Päivitetty 27.6.2019)

Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa oheisohjelmaa Kainuun Rastiviikolle maanantaina 1.7. ja keskiviikkona 3.7. Molempina päivinä on Palolammen opastuspaikalla opas klo 9-13 kertomassa Hiidenportin kansallispuistosta, sen luonnosta ja nähtävyyksistä, reiteistä ja tutustumisen arvoisista kohteista. Tietenkin oppaamme palvelevat myös muita Hiidenportin kansallispuiston vieraita noina päivinä. Tervetuloa mukaan! 

Lue lisää Kainuun Rastiviikosta.

Retkelle Hiidenporttiin

(Päivitetty 27.5.2019) 
Alkukesä on upeaa aikaa seurailla luonnon heräämistä. Hiidenportissa retkeillessä on syytä ottaa huomioon, että hämyisissä kuusikoissa polut ovat pitkään kosteita ja paikoin tulva voi nousta reiteille asti. Joinakin vuosina lunta on ollut Hiidenportin rotkon pohjalla vielä kesäkuun puolellakin. Kosteus tekee kalliot, pitkokset ja puiden juurakot liukkaiksi.  

Hiidenportin reittien portailla ja pitkoksilla on monin paikoin lahovikoja. Rotkolta alas kohti Porttilammen laavua portaat on purettu. Reitti on nyt vaativampi, mutta sitä pitkin voi kuitenkin liikkua. Muistathan noudattaa varovaisuutta luonnossa liikkuessasi. 

Sotkamo Silver on käynnistynyt - varovasti liikenteessä

(Päivitetty 27.5.2019) 
Hiidenportin kansallispuiston läheisyydessä on maaliskuussa 2019 käynnistynyt Sotkamo Silver -hopeakaivoksen toiminta. Sotkamo Silver sijaitsee linnuntietä noin 4 km Palolammen opastuspaikalta, noin 8 km teitä pitkin. 

Hiidenportin kävijöiden on syytä huomioida, että liikenne Sotkamosta Tipasojan- ja Kissaniementietä kaivokselle on runsasta. Tie on kapea ja raskasta liikennettä on paljon.

Lisäksi kaivoksen avolouhososalla tehdään räjäytyksiä torstaisin klo 14, ja niiden johdosta Kissaniementie on noin 10 minuuttia kiinni kaivoksen vieressä.

Palolammen vuokrapirtti käytettävissä

(Päivitetty 27.5.2019) 
Hiidenportin kansallispuiston pääopastuspaikan yhteydessä sijaitseva Palolammen vuokrapirtti on kaikkien vuokrattavissa niin isompaa kuin pienempääkin tilaisuutta varten. Tupaan mahtuu noin 25 henkilöä, mutta se ei tunnu liian isolta pienellekään ryhmälle. Vuokrapirtissä ei ole sähköjä, mutta keittiössä on kaasuhella ja -jääkaappi sekä ruokailu- ja ruoanvalmistusvälineet. Huomioi, että vuokrapirtti ei ole tarkoitettu yöpymistä varten, vaan ainoastaan päiväkäyttöön.

Palolammen vuokrapirtin saa vuorokaudeksi käyttöön 40 €:n hintaan. Varaukset hoituvat näppärästi Eräluvat.fi -sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424.

Lue lisää Palolammen vuokrapirtistä.

www.ilmatieteenlaitos.fiTarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Tapahtumat.luontoon.fi

Metsäjoogaa Pyhä-Luostolla. Kuva: Anna Pakkanen.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.

Hiidenportin sää

Katso säätilannetta Hiidenportin kansallispuistossa, Sotkamossa (www.supersaa.fi).