Värt att se och göra på samegården Välimaa

Samegården Välimaa är vackert belägen vid stranden av Tana älv. Här får besökare bekanta sig med en äkta samegård allra längst i norr i Finland:
 
  • Välimaa gård grundades 1858, men på platsen finns också tecken på tidigare bosättning. Välimaa gård med sina timmer- och torvbyggnader står kvar på sin ursprungliga plats. Gården är av riksintresse i egenskap av ett exempel på samegårdar där man försörjde sig genom fiske och boskapsskötsel. Den speciella gården hör till de finare historiska sevärdheterna i Utsjoki och är en unik etnologisk pärla. Tilläggsinformation om samegården Välimaas historia.
  • Nordliga landskap omger Välimaa gård. Samegårdens gårdstun är en värdefull kulturmiljö. På höängen växer bland annat liten blåklocka, smörbollar, äkta ängsskallra och fjällarv, samt de hotade arterna norsk fingerört och jättegräslök. Slåtter och bete ger dessa växter mer ljus och utrymme. Invid ängen på Välimaa gård växer en björkdunge, som är enorm med tanke på förhållandena. Björkarna antas vara bland de äldsta i Itä-Ruija – cirka 300 år gamla.

Välimaas ladugård. Bild: Pasi Nivasalo