Berättelsen om Ukselmapään Elska

Ukselmapään Elska är en vätte som bor på fjället Ukselmapää i Urho Kekkonens nationalpark. Ukselmapää är det höga fjäll som vätten har fått sitt namn efter. Ukselmapää ligger längre norrut än jultomtens fjäll Korvatunturi som också ligger i Urho Kekkonens nationalpark.  

Hare (Lepus timidus) på sommaren. Bild: Kornél Szentmiklósi-Nagy. Hare på vintern. Bild: Pentti Turunen

Elska följer naturens händelser. Han förstår djurens och fåglarnas språk. Elska kan läsa hemliga skrifter som finns gömda i skogen. Han vill ta hand om naturen. Om Elska hittar riktigt stökiga ställen i naturen, städar han och ordnar upp dem. Naturens egen ordning lägger sig Elska däremot inte i. Om till exempel en upplega eller en storm har brutit av träd så att de ligger huller om buller i en enda röra, låter Elska dem ligga. I Elskas tankevärld är det just så naturens egen ordning ska se ut, upp och ner och huller om buller. Elska Ukselmapää bor vid foten av fjället vid den lilla fjällbäcken Lumikurunoja. Ur den dricker Elska vatten och där tvättar han sig varje morgon och kväll. Elska somnar ibland under ett träd lyssnandes till ekorrungarnas kvällssaga.

Hermelin (Mustela erminea). Bild: Ville Heikkinen / Vastavalo

Elska brukar be fåglarna väcka honom på morgonen. På sommaren har han ett större utbud av väckningsljud att välja mellan, då alla flyttfåglar har kommit tillbaka. Spillkråkan väcker honom genom att trumma på sidan av ett träd, ripan genom att skratta, fjällripan med sitt knarrande läte och småfåglarna var och en med sitt unika kvitter.

Ekorre (Sciurus vulgaris). Bild: Tapio Tynys

Elska har många vänner, både stora och små. Myrorna har alltid fullt upp. Lavskrikan Kirsi besöker Elska regelbundet för att önska honom lycka till. Lycka och tur behövs alltid och att sprida den är en av Kirsis och de andra lavskrikornas viktigaste uppgifter här i livet. Ibland under midvintern kan Elska sova en stund bredvid björnen Kajsa.

Lämmel (Lemmus lemmus). Photo: Mauri Mahlamäki / Vastavalo.

Längs den 1 km långa vättestigen på Kiilopää finns naturobservationsuppgifter, naturliga saker och ting i äkta Elska Ukselmapää stil. Vandra längs stigen och undersök naturen med hjälp av Elskas tips genom att titta, lyssna, känna, fundera, lukta och kanske till och med smaka på den.

En räv (Vulpes vulpes),en mol och en ripa (Lagopus lagopus) har gått hit. Bild: Kristiina Aikio