Suomunruoktu gamla stuga

Bild: Allan Niva

Suomunruoktu stugas läge i FinlandÖstra Lappland
Sodankylä (www.sodankyla.fi, på finska)
Urho Kekkonen nationalpark

Suomunruoktu gamla stuga i Urho Kekkonens nationalpark har varit med om mycket och den har använts för många olika ändamål. Den byggdes veterligen ursprungligen till bastu för guldgrävare år 1935. Under det följande årtiondet rustade Suomen Latu upp stugan för friluftsbruk. Under kriget användes den som bas för militärpatruller. Nuförtiden är stugan ett historiskt besöksmål på Urho Kekkonens nationalparks basområde.

Suomunruoktu gamla stugas historia

Guldfyndigheter som hittades i Ivalojoki under den senare hälften av 1800-talet ledde till en guldrush, som fortsatte in på 1900-talet och spred sig också till andra delar av Lappland. Hoppfulla guldletare kom också till Koilliskaira. På nationalparksområdet finns ännu kvar byggnader och anordningar från den tiden och här och där i terrängen också spår efter guldgrävning. Även Suomunruoktu gamla stuga härstammar från denna guldletningens guldålder.

Suomunruoktu stuga. Bild: Veli Pääkkö

Guldgrävarna byggde stugan vid Suomujokis övre lopp år 1935. Ursprungligen byggdes den till bastu för guldgrävarna alldeles intill Suomujoki. Det hus männen bodde i var större och låg lite högre upp i den långsluttande backen vid älven. Byggherre var ingenjör Hollman.

Öppettider

  • Suomunruoktu gamla stuga är ett historiskt besöksmål som är öppet året om. Man kan bekanta sig med stugan på egen hand. På sommaren når man stugan till fots, på vintern med skidor. Det är 14 km till stugan från Kiilopää fjällcentrum.

Kontaktuppgifter

Kommunikationer och kartor

Med bil

  • Man kan inte komma med bil till Suomunruoktu gamla stuga utan bara till fots eller på skidor. Det finns flera möjliga startpunkter på Saariselkä - Kiilopääområdet. Vägbeskrivning till startpunkterna i Saariselkä.
  • Vägbeskrivning till Saariselkäs kundtjänst Kiehinen

Med allmänna kommunikationer

  • Från Rovaniemi går det dagligen längs riksväg 4 (E75) mot Ivalo flera bussturer med vilka man kommer till närheten av nationalparken (bussarna: Rovaniemi - Sodankylä - Vuotso - Tankavaara - Kakslauttanen (Kiilopää) - Saariselkä - Ivalo). Tidtabeller finns på Matkahuoltos webbsidor (www.matkahuolto.fi). Tåg (www.vr.fi) och flyg (www.finavia.fi) som anländer till Rovaniemi har anslutningar med dessa bussar.
  • Flyg som anländer till Ivalo (www.finavia.fi) har bussanslutning till Saariselkä och Kiilopää.

​​Kommunikationer till Suomunruoktu gamla stuga © Forststyrelsen 2004

Kartor

Elektroniska kartor

 Karta över Urho Kekkonens nationalpark © Forststyrelsen 2018

Service

  • Suomunruoktu gamla stuga är ett historiskt besöksmål, som man kan bekanta sig med på egen hand. Det finns ingen personal eller service vid stugan.
  • Närmaste stuga är Suomunruoktu öde- och reserveringsstuga, som ligger på 400 meters avstånd på andra sidan av älven. Där finns också en eldplats, vedbod och en torrtoalett.

Service för rörelsehindrade

  • Det finna inga tjänster för handikappade vid Suomunruoktu gamla stuga.

Denna sidas webbadress är www.utinaturen.fi/suomunruoktugamlastuga.