Kaunispääs topp. Bild: Nina Raasakka

Kaunispääs topp - utsiktsplats i fjällen

Fjället Kaunispää ligger vid gränsen till Urho Kekkonens nationalpark, och dess topp ligger på över 400 meters höjd. Fjälltoppen är en utsiktsplats som är lätt att nå, för man kommer dit också med bil. Från fjällets krön har man en fin utsikt över Urho Kekkonens nationalpark, Sompio naturreservat och Hammastunturi ödemarksområde.

Karvaselän kummituskämppä

Raststugan Karvaselän kummituskämppä ligger alldeles i närheten av Saariselkä turistcentrum, längs markerade leder på ca 100 m avstånd från Tunturihotelli. Stugan flyttades till sin nuvarande plats från närheten av den tidigare postrutten, nuvarande Enare-Kittilävägen. På den tidigare platsen övernattade renskötare och friluftsfolk i stugan. De som övernattade i stugan lär ofta ha vaknat på nätterna till konstiga ljud, som de aldrig fann någon förklaring till. Enligt sägen spökar det i stugan. Nuförtiden används stugan som en raststuga för friluftsfolk. Ungefär 150 m norr om stugan finns Kelo-oja kåta och vedbod.

Äldsta furan i Saariselkä. Bild: Anu Virtanen

Äldsta furan i Saariselkä

Den äldsta furan i Saariselkä är en intressant detalj och den växer i byns centrum. Man kan om man så vill krama den 530-åriga trädgamlingen, om armarna når runt stammen. Tallen står i centrum av Saariselkä, vid vägen Jokostie som börjar vid K-affären Kuukkeli.

Prospektors gruva. Bild: Nina Raasakka

Prospektors gruva

Den år 1902 byggda guldgruvan är ett intressant besöksmål vid Saariselkäs vandringsleder, ungefär en kilometer från Laanila. Gruvaktiebolaget Prospektors kontor var den första byggnaden i Saariselkäområdet, men den förstördes under andra världskriget. Man kan bekanta sig med Prospektors gruva också under en kort dagsutflykt. Det har byggts en liten stuga ovanpå schaktet, där man kan ta en titt på den gamla guldgruvan.

Moitarkuru renskiljningsplats. Bild: Nina Raasakka

Moitakuru renskiljningsplats

 Moitakuru renskiljningsplats ligger norr om Urho Kekkonens nationalpark. Platsen är Ivalo renbeteslags renskiljningsplats, som används aktivt såväl vid renmärkning på sommaren som vid renskiljning på vintern. Det nya stängslet uppfördes på 1980-talet. Den gamla renskiljningsplatsen i Moitakuru byggdes på 1920-talet och låg på andra sidan bäcken, på ca 1 km avstånd från den nuvarande platsen. Man kan lätt bekanta sig med den nya renskiljningsplatsen under alla årstider. Från Saariselkä går en markerad vandringsled och på vintern ett preparerat skidspår till Moitakuru stuga. Moitakuru stuga var tidigare en renvaktarstuga men används i dag som en öppen raststuga för friluftsfolk.

Piispankivi. Bild: Anu Virtanen

Piispankivi

Piispankivi är en minnessten som uppfördes vid riksväg 4 i Laanila till minne av andra världskrigets dystra händelser. En sovjetisk desantavdelning anföll en buss på väg norrut i Laanila år 1943. I attacken dog Uleåborgs biskopsstifts biskop Yrjö Aukusti Wallinmaa, fröken Ruth Kjäld, fru Aune Hiltunen och senare också den sårade busschauffören Paavo Nyqvist. Vid denna sevärdhet finns en skylt som berättar om attacken.

Kultareitti i Laanila

Väster om riksväg 4 i Laanila börjar den 7,6 kilometer långa Kultareitti -leden. Längs vandringsleden kan man bekanta sig med guldgrävningen förr och nu. Leden går via gamla gruvor och guldinmutningar. Vid vandringsleden finns också en inmutning som används som bäst.

Pyhän Paavalin Kappeli. Bild: Anu Virtanen

Pyhän Paavalin Kappeli

Kapellet Pyhän Paavalin kappeli finns i Saariselkä turistcentrum. Detta fjällkapell är byggt av timmer och rymmer 300 personer. Fjällkapellet har en unik altartavla; ett fönster med utsikt över fjällandskapet.

Bild: Ninni Raasakka

Magneettimäki och museivägen

Några kilometer norr om Saariselkä finns en brant backe kallad Magneettimäki (Magnetbacken) längs den tidigare riksvägen 4, som var en viktig led för olika transporter till Enare och vidare till Petsamo på 1940-talet. Namnet har eventuellt sitt ursprung i att folk på 1940-talet trodde att det i fanns så stark magnetism i marken just vid backen att den sög kraften ur lastbilars motorer. En annan förklaring till namnet är att terrängformerna får till stånd en optisk synvilla, som gör att det verkar som om hastigheten ökar av sig själv när man kör uppför backen. Vägen är bevarad i samma skick som den var förut. Vid vägen har det också utkämpats strider under Lapplandskriget. Nuförtiden följer riksväg 4 en annan rutt och den här gamla vägen kallas museiväg. Vid museivägen finns det ett minnesmärke som berättar om områdets historia. Vid museivägen finns det också en eldplats och ett skärmskydd. På vintern går det en snöskoterled längs museivägen.

Sevärdheter i Urho Kekkonens nationalpark och Hammastunturi ödemark

Bekanta dig också med sevärdheterna i Urho Kekkonens nationalpark och Hammastunturi ödemark.