De brusande forsarna i Ruunaa tjusar både forsrännare och fiskare. Du kan också upptäcka skogslandskapet och gränsområdet i Fjällkarelen till fots eller på skidor.

Forsränning och forspaddling

De skummande forsarna i Lieksanjoki är en oförglömlig upplevelse! Fartfylld forsränning i en forsbåt eller gummiflotte styrd av en erfaren styrman är ett minne för livet. Rutten mellan Matkalahti och Naarajoki bro är sammanlagt 30 km lång. Läs mer.

Personer i en gummibåt i en brusande fors. Vatten sprätter runt båten.

Forsarna i Ruunaa lämpar sig också för forspaddling. I de krävande forsande behövs tidigare erfarenhet och en forskajak eller en indiankanot försedd med kapell samt säkerhetsutrustning. Läs mer om säker paddling. Neitikoski med sina valser erbjuder utmanande tränings- och tävlingsförhållanden också för den mer erfarne forspaddlaren. Kanoter finns till uthyrning hos lokala företagare.

Paddlare i full säkerhetsutrustning gör trick i en skummande fors.

Fiske

Forsarna i Ruunaa innebär glada fiskeupplevelser för alla fisklystna besökare. I strövområdet utplanteras regelbundet regnbåge och insjööring. Fiskevattnen ovanför forsarna Siikakoski, Neitikoski och Murrookoski är speciellt lämpliga för dem som fiskar från båt. Båtar finns till uthyrning hos lokala företagare. Haapavitja ja Paasikoski är det främsta målen för flugfiskare. Alla forsarna lämpar sig för dragfiske. Kattilakoski som är välkänt för sina goda fångstmöjligheter kan hyras av grupper och företag.

Fiskare vadar i strandvattnet. En somrigt grönskande skog växer i stranden.

Fotvandring

I terrängen i Ruunaa finns över 50 km markerade vandringsleder av varierande svårighetsgrad. Naturstigen Närelenkki (2 km) vid Neitikoski och de korta rundslingorna vid Siikakoski lämpar sig bra för familjeutflykter. Mer krävande vandrare kan ta sig an exempelvis Neitijärvirundan (22 km) eller Koskikierros (31 km) eller en kombination av dessa två. Vandraren kan korsa Lieksanjoki via hängbroarna i Haapavitja och Siikakoski och samtidigt beundra forsarna nästan ur ett fågelperspektiv. Längs färden är det skönt att vila och äta sin matsäck vid de underhållna skärmskydden och eldplatserna.

Övriga aktiviteter

  • Skidåkning: Från och med slutet av februari finns det ca skida i Ruunaa på skogsskidor. Kom ihåg att strömmande vatten försvagar isen och att platserna där vattnet strömmar varierar vintertid.

    Ruunaan Matkailu har 12 km långa skidspår i området Siikakoski - Murroojärvi. Läs mer om skidspåret.

En skidåkare på ett skidspår vid en öppen fors.

  • Geocaching: Jakten på geocacher aktiverar kropp och knopp hos både stora och små. Läs mer
  • Färder med hundspann: Ett uppfriskande sätt att upptäcka naturen i Ruunaa. Åk på en lång dagstur eller en veckoslutsutfärd med människovänliga och tränade hundar.
  • Snöskoturer: Upptäck vinternaturen på egen hand eller på en guidad snöskotur.
  • Naturstig: Längs den lättframkomliga naturstigen Närelenkki (2 km) bekantar man sig med naturen i Ruunaa i närheten av bäcken Verkkopuro. Stigen är även lämplig för barn.
  • Bär- och svampplockning: Leta rätt på de bästa lingonmoarna och de sötaste blåbären och tranbären. Enligt allemansrätten är det tillåtet att plocka bär och svamp även på strövområdet.

En närbild av mogna lingon med blad.

  • Paddling: De som inte har erfarenhet av forspaddling kan prova på paddling i de mellanliggande sjöarna. Kanoter finns till uthyrning hos lokala företagare. Bekanta dig med områdets paddlingsleder och paddlingsanvisningar.
  • Jakt: Viltet består av hare, tjäder, orre och järpe. För att trygga vandrarnas och fiskarnas säkerhet är jakt förbjuden på största delen av området kring forsleden i Lieksanjoki och även på själva Lieksanjoki. Jakt är tillåten i området mellan forsleden och Lieksanjoki i Kattilaniemi förutom i strandskogarna vid Neitikoski och Kirppuvirta. Gränserna finns preciserade i kartorna över jakttillståndsområdet. Läs mer om jakt- och fisketillstånd (eraluvat.fi).
  • Snöskoteråkning: En snöskoterled (30 km) som upprätthålls av föreningen Pohjois-Karjalan virkistysreitistöyhdistys går runt strövområdet. Föreningen sköter också den led som går igenom strövområdets sydvästra del och som i norr fortsätter till Kuhmo och i söder till Ilomants. Ytterligare information om lederna och nödvändiga tillstånd.
  • Sevärdheter och vyer: Upplev forslandskapet till fots, på en båt- eller kanottur eller under en forsränningstur. Från Huuhkajanvaara utsiktstorn har man fantastisk utsikt över det fjällkarelska landskapet i Neitijärvi.
  • Lär dig om naturen: Ruunaa strövområde erbjuder skolklasser och daghemsgrupper utmärkta möjligheter att lära känna naturen i Norra Karelen.
  • Fotvandring: Sammanlagt 50 km markerade leder (2–31 km) och goda vandringsmöjligheter. I Neitikoski finns en tillgänglig rullstolsled (600 m).
  • Cykling: Gott om stigar och skogsbilvägar som lämpar sig för cykling i den omväxlande bergsterrängen. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna. Spångarna består ställvis av två plankor. Därför rekommenderas spånglederna inte för cyklister.
  • Gruppguidningar: Våra samarbetspartner ordnar avgiftsbelagda guidade turer om områdets natur och historia för grupper i terrängen.
  • Bad, simning: Man kan ta sig ett dopp t.ex. i Lakkapäänlahti eller vid stranden intill parkeringsplatsen i Neitijärvi. Vid stranden intill hyrbastun i Neitikoski kan man bada när bastun inte är reserverad. Kom ihåg att stränderna i Lieksanjoki kan vara steniga och djupa och att strömmarna ställvis är starka. Området har ingen officiell badstrand.
  • Vandring: Man kan gå på längre vildmarksturer längs Koskikierros-leden (31km) eller längs friluftsleden Karhunpolku (133 km) som går genom Ruunaa från Kuhmo till Patvinsuo nationalpark. Man kan övernatta i tält eller skärmskydd.
  • Båtutflykter: Det är tillåtet att köra motorbåt. Långtidsförvaring av båtar är tillåten endast på de avgiftsbelagda båtplatserna. Roddbåtar finns till uthyrning hos lokala företagare.