Rumakuru äldre stuga

Bild: Aini Magga

Rumakuru stugas läge i FinlandÖstra Lappland
Enare (www.inari.fi)
Urho Kekkonens nationalpark

Rumakuru äldre stuga hör till de äldsta stugorna på Saariselkäområdet. Den byggdes kring sekelskiftet 1900. Skogsforskningsinstitutet lät renovera den långt förfallna stugan år 1982 och två år senare övergick den i Forststyrelsens besittning. Nuförtiden används Rumakuru äldre stuga som raststuga i Urho Kekkonens nationalpark och den underhålls regelbundet. Stugan ligger intill markerade vandringsleder och på vintern intill preparerade skidspår på det område i Saariselkä som lämpar sig för dagsutflykter. Själva Rumakuru är en natursevärdhet på Urho Kekkonens nationalparks basområde.

Rumakuru äldre stuga byggdes vid sekelskiftet 1900 i en dal mellan fjällen Vävypää och Vahtamapää på Saariselkä fjällområde. På Vävypääsidan, ungefär en kilometer från stugan ligger Rumakuru, som är en stenig klyftdal med branta klippväggar härstammande från den senaste istiden. Stugan har fått sitt namn efter denna plats. Man känner inte med säkerhet till vem som byggde stugan, men spåren efter guldgrävning i närområdena tyder på att guldgrävare skulle ha byggt den till sin bas. Spåren är småskaliga så det har inte varit fråga om någon större guldrush på området. Men spåren i terrängen visar tydligt att det har letats efter guld i bäckarna i närheten av stugan. Ungefär en halv kilometer från Rumakuru äldre stuga ligger Rumakuru nyare stuga, som byggdes för forsknings- och friluftsbruk år 1960.

Under guldrushen tid i Lappland byggdes en liten stuga vid Kulasjokis övre lopp. Dess golvyta är 8 kvadratmeter och takhöjden 2,4 meter mitt i stugan. Ljus kommer in i stugan från ett fönster i sydväggen och från ett annat fönster i dörren. Stugan har en trästomme och den restes direkt på marken i klyftdalens flacka sluttning. Stugans ytterväg består av blocktimmer. Stugans sadeltak är befordrat med modern bitumenfilt men överklätt med trä, enligt gammal kutym. I stugan finns nuförtiden en vedeldad kamin och en gasspis. Stugans exteriör är skyddad genom miljöministeriets beslut år 1994. När stugan behöver renoveras, kontaktas alltid Museiverket först.

Nuförtiden fungerar Rumakuru äldre stuga som öppen raststuga för vandrare, men den kan inte användas för övernattning. I stugan finns inga britsar, endast bord och bänkar.

Rumakuru äldre stuga. Bild: Sulo Norberg

Öppettider

  • Rumakuru äldre stuga är en raststuga, som är öppen året om. Man kan bekanta sig med stugan på egen hand. På sommaren når man stugan till fots, på vintern med skidor. Den kortaste vägen till Rumakuru från Kiilopää är dryga 5 km, från Laanila ca 6 km och från Saariselkä 6,5 km.

Kontaktuppgifter

Mer information om området fås från

Kommunikationer och kartor

Med bil

Kommunikationer till Rumakuru äldre stuga © Forststyrelsen 2009

Med allmänna kommunikationer

  • Från Rovaniemi går det dagligen längs riksväg 4 (E75) mot Ivalo flera bussturer med vilka man kommer till närheten av nationalparken (bussarna: Rovaniemi - Sodankylä - Vuotso - Tankavaara - Kakslauttanen (Kiilopää) - Saariselkä - Ivalo). Tidtabeller finns på Matkahuoltos webbsidor (www.matkahuolto.fi). Tåg (www.vr.fi) och flyg (www.finavia.fi) som anländer till Rovaniemi har anslutningar med dessa bussar.
  • Flyg som anländer till Ivalo (www.finavia.fi) har bussanslutning till Saariselkä och Kiilopää.

Elektroniska kartor

Karta över Saariselkä© Forststyrelsen 2009

 

Service

  • Utanför Rumakuru äldre stuga finns en eldplats, ett lider och en torrtoalett.
  • Rumakuru äldre stuga ligger intill markerade leder på Saariselkäområdet; på sommaren går en markerad vandringsled via stugan, på vintern ett preparerat skidspår.
  • Från Rumakuru äldre stuga är det ungefär en halv kilometer till Rumakuru nyare stuga. Till Luulampi rast- och informationsstuga, där det under skidsäsongen finns ett café, är det ca 4 km.

Service för rörelsehindrade

  • Det finns inga tjänster för rörelsehindrade på området.
Denna sidas webbadress är www.utinaturen.fi/rumakurualdrestuga.