Ridning

Ridning i den finska naturen erbjuder dig spänning i form av en fartfylld galopp och avkopplande djurterapi i samma paket, året runt. Ridningen kombinerar på ett unikt sätt kontakten med hästen och med den ursprungliga naturen, båda två med bevisad stressänkande effekt. Pauserna eller övernattningarna i naturens sköte i våra ståtliga nationalparker kröner upplevelsen.

Två ryttare vid sjöns strand. Skog i bakgrunden.

Ridning är en naturnära, jämlik och mångsidig motionsform, som passar så gott som alla. Du kan bekanta dig med ridning i naturen på korta ridturer på en eller en halv dag under ledning av erfarna instruktörer och på en häst som valts ut för att passa ryttaren. Hästen är stadig på foten, kan ta sig fram också i svår terräng och orkar gå långa sträckor. Den är en samarbetspartner för människan sommar och vinter, där det bara finns stigar eller vägar. Ridning är en uråldrig transportform, och hästen som nyttodjur har långa traditioner i Finland. På hästryggen får du beundra landskapen ur ett nytt perspektiv, högre än när du vandrar!

Ridning utvecklar ansvarskänslan och lär dig att samarbeta med ett djur. Djuren är alltid individer och ett gott förtroende mellan ryttare och häst gör också ridningen säkrare och njutbarare. Man kan ägna sig åt grenen på många sätt: hinderritt eller banhoppning, skolridning, tävlande eller deltagande i turridning. Speciella former är exempelvis voltige och terapiridning. Den häftigaste torde vara fältridning.

Utrustning

För att kunna rida behöver man inte nödvändigtvis skaffa sig någon omfattande utrustning. Man klarar sig bra i början med ett par gummistövlar och ett par stretchande byxor utan skavande sömmar. Dessutom är det bra att ha handskar som inte glider.

Det är obligatoriskt att använda hjälm, och den kan man i början låna i stallet. En aktiv ryttare kan inte undgå att någon gång ramla av hästen.

Turridning

En grupp ryttare färdas på rad längs en stig.Bara en erfaren ryttare kan bege sig ensam ut i terrängen, men som nybörjare kan man på ett tryggt sätt rida på tur i naturen i grupp med en instruktör, i gott sällskap. Det finns också fina möjligheter att rida i grupp med en instruktör i Forststyrelsens utflyktsmål. Bekanta dig med tipsen i inforutan på den här sidan och leta reda på ett lämpligt stall bland våra samarbetsföretagare. Det finns fortfarande ganska få stall som specialiserat sig på turridning i Finland och nätverket av leder och rutter är inte fullt utvecklat.

I allmänhet kan man inte utan vidare rida ut i fria naturen, utan man måste först ha behjälpliga kunskaper och balans som ryttare. Rekommendationen är att du först tar några lektioner i ridning i en ridskola, så att du lär dig grunderna: hur du sitter på hästryggen, hur du stannar, hur du lättar i trav och hur du sitter i galopp utan att ramla av hästryggen. Vissa stall erbjuder också ridning där någon leder hästen också i terrängen. Då behöver du inte tidigare erfarenhet och du får genast uppleva hur hästen beter sig i naturen.

Ridning hör i princip till allemansrätten och fordrar i allmänhet inte speciella tillstånd eller rutter för enskilda utövare. Ridturerna kan ändå skada terrängen och därför finns det speciella ridrutter på naturskydds- och rekreationsområdena. Övriga stigar är inte anpassade till ritt, eftersom hästens hovar söndrar ytan på stigarna.

Det fordras i allmänhet markägarens tillstånd för ledda ridturer på privata vägar och i terrängen. Det lönar sig annars också att först anhålla om lov om du äger en häst och vill ta en tur i terrängen. Ridning på allmänna vägar är tillåtet. Ridning på trafikerade vägar fodrar extra försiktighet och säker hantering av hästen.

Andra sätt att ta sig fram snabbare än att vandra i naturen

Hälsa från naturen

  • Den fysiska kontakten och närheten till ett djur har en lugnande inverkan på människan och ger livsglädje och tröst. Samarbetet med djuret kan också stärka självförtroendet och ansvarskänslan.
  • Ridning har en stark stressnedsättande verkan. Med hästen kan du bara vara här och nu, för om du inte är det ligger du strax på marken.
  • Ridning utnyttjas också i psyko- och fysioterapi.
  • Ridningen höjer din kondition och utvecklar särskilt de djupa musklerna i bålen. Den förbättrar din hållning och din kroppskänsla.
  • En häst reagerar mycket lätt på undertryckta och omedvetna känslor och lär genom sina tydliga reaktioner människan lugna ned sig. Ridning lär dig emellertid också att vara fast: människan är hästens ledare. Hästen kopplar av när man drar gränser och när ledaren är konsekvent.