Rundslingor i Pallastunturi

16.10.2019
Obs! Det finns bakterier i brunn av Hannukuru. Vatten måste kokas före användning.

Taivaskerorundan, 9 km

Det är 4 km till Taivaskero från Pallastunturi naturum, och leden som går till toppen är 9 km lång. Man bör reservera ca 3 timmar för att gå leden. Höjdskillnaden mellan naturumet och Taivaskeros topp är ca 340 meter.

Taivaskero är den högsta toppen i Pallastunturi fjällen. Bild: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com.

Palkaskerorundan, 7 km

Palkaskeros rundslinga börjar från Pallastunturi naturum. Palkaskerorundan går österut via det gamla rengärdet. Platsen utstrålar stämningar från förgången tid och den fortfarande livskraftiga näringen. Från Palkaskeros steniga sluttning har man en vacker utsikt över fjällkedjans sida och Pallasjärvi. Höjdskillnaden mellan naturumet och Palkaskeros topp är ca 240 meter.

Stigen leder upp på det runda fjällets steniga krön, där vandrare har byggt stenrösen . Parkförvaltningen önskar att vandrarna kunde låta bli att bygga stenrösen. Man får inte göra intrång på nationalparkens naturtillstånd ens genom att flytta på stenar. Vid dimmigt väder påminner Palkaskeros topp med sina stenrösen mera en begravningsplats än en fjälltopp i naturligt tillstånd.

  • Service och sevärdheter:
    • I bortre ändan av Palkaskerorundan, längs Palkasoja, finns omnejdens enda eldplats, en öppen kåta och en hyreskåta. Det är tillåtet att tälta i närheten av kåtan. Området är ett gammalt campingområde, som under årens lopp har blivit parklikt.
    • Stigen som leder från Palkasoja till vägen är en del av landskapskonstprojektet och har uppkallats Orava-avenue. De ekorrar som Mats Wikström designat symboliserar världens religioner och skapelsens enhet.