Örö kustfort

Bild: Jouko Högmander
Efter hundra år som avstängt militärområde visar Örö Kustfort nu upp vårt kustförsvars historia, från den ryska tsarens tid till våra dagar. Öns viktigaste sevärdheter är de välbevarade kasernområdena, de tunga Obuhov-kanonerna samt försvarsanläggningar och befästningar från olika tider. Tack vare sin bakgrund som kustfort är Örö, som ligger i yttre skärgården, också en av de viktigaste koncentrationerna för utrotningshotade arter och naturtyper i Södra Finland.

Örö kustforts läge i FinlandLäge: Västra Finland, Egentliga Finland, Kimitoöns kommun (VisitKimitoön.fi), Skärgårdshavets nationalpark

Besök: Från 1905 till slutet av 2014 rådde landstigningsförbud på Örö. I juni 2015 öppnades ön för båtfolk och turister. Inträde till ön är gratis, men för båtar debiteras bryggavgift. Landstigning sker endast vid gästhamnen. Paddlare har en egen landstigningsplats.

Att göra och att se: De markerade vandringslederna (6-13 km) samt en utställning om Örös historia och natur. Läget i den yttre skärgården, alldeles vid havsbandet, sätter en genuin havsprägel på förhållandena och landskapet. Även goda förutsättningar för fågelskådning. Läs mer

Tjänster: På Örö finns ett tältningsområde. Läs mer om tjänsterna på ön. Samarbetsföretagarna arrangerar transporter till Örö kustfort och erbjuder guidnings-, gästhamns-, café-, restaurang- samt inkvarteringstjänster. 

Lämplighet: Örö passar bra som utflyktsmål för hela familjen. Obs! På ön finns gamla försvarsanläggningar som skyddats med vajerstängslen. Området lämpar sig inte för rörelsehindrade.

Denna sidas webbadress är www.utinaturen.fi/oro.

Kundtjänst

Forststyrelsen: Tfn 0206 39 4620
rannikko(at)metsa.fi

Se anvisning: Med allmänna kommunikationer till Örö

Se anvisning: Med båt till Örö

Aktuellt i Örö

Tjänster som erbjuds av samarbetspartner i Örö

Utflyktskarta.fi

Liknande mål

Katanpää fästningsö