Nyhetsarkiv

Tillbaka

Bastu brann ner i Rödjans nationalpark i Ekenäs skärgård

2018-07-13

inga personskador uppstod och branden hann inte sprida sig

Rödjan. Bild: Hans-Erik Nyman

Tidigt på morgonen brann bastu i Rödjans nationalpark i Ekenäs skärgård ner. Bastun fattade eld efter midnatt och orsaken är oklar. Sjöbevakningen och frivilliga brandkåren på Skåldö blev alarmerade kl. 5 och de anlände på plats 15 minuter senare. Bastun var tom när den började brinna och branden hann inte sprida sig. Inga personskador uppkom. Polisen undersöker brandplatsen senare.

"Vi är mycket tacksamma att sjöbevakningen och brandkåren anlände snabbt. Omgivningen var kruttorr, på grund av vilket branden skulle ha kunnat sprida sig snabbt", konstaterar Henrik Jansson, regiondirektör vid Forststyrelsen.

I Västra Nyland råder varning för skogsbrand. Under denna tid är det förbjudet att göra upp öppen eld även på byggda eldplatser.

"Det är inte förbjudet att göra upp eld i bastun och andra eldstäder i byggnader, men man bör alltid vara särskilt försiktig när man gör upp eld i denna torka. Det är tråkigt att den gamla och bland besökarna populära bastun brann ner. Man hinner inte bygga en ny för sommaren och man kommer inte att få tillbaka den gamla stämningsfulla bastun", beklagar sig Jansson.

Rödjans gamla fiskehemman finns på Älgön i nationalparken i Ekenäs skärgård. Den är ett litet, men populärt resmål bland båtfarare. Vid bryggan och förankringsplatserna ryms på engång cirka 10 båtar. Forststyrelsen ansvarar för naturen och byggnaderna på ön, medan samarbetsföretaget ansvarar för kundservicen.

Forststyrelsen informerar mera om detta senare.

Mera information