Nationalparksfaddern Fatbardhe Hetemaj

Fatbardhe Hetemaj som flyttade från Kosovo till Finland för tjugo år sedan är en ivrig naturmänniska. För henne är naturen en del av den finländska identiteten och hon önskar att även andra invandrare skulle bekanta sig med naturen. 

Nationalparksfaddern Fatbardhe Hetemaj värdesätter allemansrätten högt och påminner att en sådan rättighet inte finns i varje land. Bild: Tapani Mikkola/Forststyrelsen

"Jag älskar att röra mig i naturen och njuta av den friska uteluften. Jag är alltid på väg någonstans. Eller på väg tillbaka, och därför är friluftsliv ett andningshål i den hektiska vardagen. Många saker som känns självklara för oss såsom att röra sig i naturen, plocka bär eller att ta en promenad på isen om våren känns exotiska för människor som kommer från andra länder."

I naturen trivs Fatbardhe själv med att promenera och plocka bär och svamp. Fatbardhe rör sig mycket i naturen tillsammans med sin mamma och upplever naturen som en lugnande miljö, samtidigt som den erbjuder många möjligheter.

"I naturen finns åtskilliga mängder med olika motions- och aktivitetsmöjligheter. Jag är speciellt orolig för att barn och unga rör sig för lite och att de fjärmar sig från naturen", berättar hon.

Som nationalparksfadder vill Fatbardhe därför fästa uppmärksamhet speciellt på natur- och miljöfostran för barn och unga samt på att integrera invandrare.

"Naturen har många goda egenskaper som kan hjälpa invandrare att anpassa sig till det finländska samhället. Under min tid som fadder vill jag främja detta", berättar Fatbardhe som valts till årets flyktingkvinna år 2009.