Etappen som går från Juuma till Rukatunturi går genom ett landskap som präglas av skogbevuxna berg. Början av etappen går genom lättframkomlig terräng, men på fjäll- och bergsetappen blir leden krävande. Det tar ca två dagar att vandra etappen.

Från Konttainen. Bild: Ismo PekkarinenDet krävs inte alltför mycket att vandra från Juuma till Porontimajoki, men då leden fortsätter till Kumpuvaaraterrängen blir den mera krävande. I slutet av etappen möter vandraren bergen Konttainen och Valtavaara. Bergskedjans högsta punkt, Valtavaaras krön, ligger på 491 meters höjd. Vandringen slutar vid foten av Rukatunturi, på Rukas centralplats.

  • Service: tre ödestugor, flera skärmskydd och en kåta, flera campingområden och caféer i Juuma, rikligt med inkvarterings-, restaurang- och programservice i Ruka.
  • Sevärdheter: Konttainen (www.ruka.fi, på finska), Valtavaara, Rukatunturi (www.ruka.fi, på finska)

NUTS Karhunkierros löpares i Valtavaara. Bild: NUTS Karhunkierros.

Avfallshantering

Ekopunkten finns i Juuma. Vid ekopunkterna kan man sortera metall-, glas-, plast- och pappersavfall samt lämna in farligt avfall (batterier, små ackumulatorer). Var vänlig och bränn rent papper och kartonger på eldplatserna. Bioavfall förs till torrtoaletterna.

Övrig service

  • I Juuma det finns många campingområden och semesterbyar.  
  • I Ruka finns det omfattande servicen, område för husbilar och -vagnar, stugbyar samt hotell och en konditionssal i Ruka.

Information om Kuusamos service finns i Rukas websidor (www.ruka.fi, på finska).