Fotvandring Vandring Paddling Båtutflykter Fågelskådning Besök sevärdheter och utsiktsplatser Besök naturum Terrängskidning Fiske Gruppguidning Jakt Bär- och svampplockning Snöskoturer

Vad kan man göra i Jämäsvaara?

Vandra längs markerade leder

I Jämäsvaaraområdet finns cirka 15 km byggda leder. Dessutom finns gamla stigar i terrängen. Det är tillåtet att röra sig även utanför de markerade lederna.

Göra långfärder till fots eller på skidor

Området lämpar sig för långfärder med övernattning. Petranpolkuleden som går via Jämäsvaara förenar UKK-leden med Karhunpolkuleden som kommer från Norra Karelen.

Göra skidturer i terrängen

Man kan även åka skidor på området, men det prepareras inga skidspår där. Snöskoterrutter avsedda för servicekörning kan användas även som skidspår.

Gå med snöskor

På området finns det goda möjligheter att gå med snöskor.

Paddla och ro

  • Sjökedjan Kalliojärvi - Katajajärvi erbjuder goda förutsättningar för paddling.
  • Sjon Jämäsjärvi är ideal för insjöpaddling.
  • Längs vägen till sjön Mäntyjärvi bredvid bron vid forsen Rekikoski mellan sjöarna Rekijärvi och Venejärvi finns en sjösättningsplats för kanoter.
  • I västra ändan av sjön Kymmensylinen ca 1 km från Kuhmo - Valtimo -vägen finns en plats som är lämplig för sjösättning av kanoter och mindre båtar.
  • I östra ändan av sjön Jämäsjärvi finns en småbåtshamn som främst tjänar fiskare som färdas på sjön Jämäsjärvi.

Bada

På stranden av sjön Jämäsjärvi finns några bra sandstränder där man kan bada. Det finns dock ingen allmän badstrand.

På stranden av sjön Jämäsjärvi finns också bra sandstränder där man kan bada. © Tuula Heikkinen

Skåda fåglar

Jämäsvaara är ett ypperligt ställe för fågelskådare eftersom man tack vare den småskurna naturen kan träffa på såväl skogs- som myr- och vattenfåglar. I fågelbeståndet ingår flera utrotningshotade arter som avspeglar vildmarksgraden, såsom lavskrika och spillkråka.

Titta på sevärdheter och utsikter

Från berget Jämäsvaara har man en mäktig utsikt över sjön Jämäsjärvi. På samma sätt kan man från sjön och myrarna beundra de skogshöjdernas storslagna bergssluttningar. De mäktiga sköldbarkade gammelfurorna och silvergrå torrakorna hör också till områdets sevärdheter.

Bekanta sig med naturumet

Kuhmos naturum Petola nära Kuhmo tätort fungerar som naturum för alla naturskydds- och friluftsområden i södra Kajanaland.

Deltaga i guidning av grupp i terrängen

Mera information om naturvägledning och -undervisning för skolklasser och barngrupper fås från sidorna med information om Lär känna naturen genom naturupplevelser och -studier samt från Kuhmos naturum Petola. I Jämäsvaara arrangeras inga regelbundna guidade turer.

Fiska

I Jämäsvaara-området kan man fiska enligt fiskeföreskrifterna.

Jaga

I Jämäsvaaraområdet är det tillåtet att jaga enligt gällande jaktföreskrifter. Området hör till Södra Kuhmo jaktområde för småvilt nr 5619. Tillstånden kan köpas från Forststyrelsens webbutik (www.eräluvat.fi).

För eventuella jaktbegränsningar, se tilläggsuppgifter (www.riista.fi).

Plocka bär och svamp

Det är tillåtet att plocka bär och svamp. I området växer lingon, blåbär, odon och kråkbär. På myrarna växer hjortron och tranbär. Jämäsvaara är också känt för sina bra svampställen.