Spritkök

Vissa tillverkare har spritkök i sitt produkturval. Till köket hör en brännare, en vindskyddande krage, kastruller och en stekpanna. Tilläggsdelar såsom kaffepanna, sil (durkslag) och matkärl kan köpas separat. En del modeller kan även förses med gasolbrännare eller ett petroleumkök för högre effekt.

Ett spritdrivet, lätthanterligt stormkök är funktionssäkert och innehåller inga ömtåliga delar. Även när det blåser brinner stormkökets brännare bra och ljudlöst innanför stommen. Köket kräver just inget underhåll; förutom tvätt behöver man bara putsa hålen i brännaren med en nål. Fördelen är att spritkökets alla delar bildar ett kompakt paket, som inte tar mycket utrymme i ryggsäcken.

Spritköket är ett bra alternativ med tanke på miljön, för bränslet tillverkas av en förnybar naturresurs (trä). Man kan minimera uppkomsten av avfall genom att använda en mindre flaska för bränsle som man fyller på från en större bränslebehållare hemma. Nackdelen med spritköket är att det rätt ineffektivt i synnerhet på vintern och lågan är svår att justera och kokkärlen blir sotiga. Man kan minska på sotbildningen genom att späda ut spriten 10 % med vatten. Effekten är ganska dålig också på sommaren jämfört med övriga bränslen; det tar ca 10 minuter att koka upp en liter vatten. Därtill är det svårt att fylla brännaren med just rätt mängd bränsle utan att bränsle går till spillo.

Observera då du använder spritkök

  • Akta dig för brandolyckor. Häll inte nytt bränsle i brännaren förrän den säkert har kallnat, eftersom spritens flampunkt är så låg som +12 – +13 C. Använd inte heller spritköket i alltför varma förhållanden, t.ex. nära en het kamin.
  • Låt alltid brännaren brinna ut och svalna innan du packar ner den i ryggsäcken.
  • Förvara inte brännaren inne i kokkärlen, eftersom en aldrig så liten droppe sprit kryddar maten på ett oönskat sätt.