Utrustningen på utflykter med barn

Med lämplig utrustning kan man ha trevligt på utflykten fast det regnar. Bild: Juha Hietala

Det lönar sig inte att pruta på barnens utrustning. Utrustningen bidrar till en trevlig och lyckad friluftserfarenhet. Det är bra att komma ihåg att man också kan hyra, låna eller köpa begagnad utrustning.

Man bör se till att barnets ryggsäck är korrekt utformad. Samma kriterier som när man väljer vuxnas ryggsäckar gäller också för barnens ryggsäckar. Minimikravet kan anses vara att bärremmarna är stoppade och försedda med spännen frampå. Dessutom rekommenderas höftbälte. Ryggsäcken måste sitta bra på barnets rygg, den får inte hänga på rumpan.

När man planerar en tur med övernattning är det viktigt att komma ihåg att barn under skolåldern orkar bära bara en bråkdel av den utrustning de behöver. Då måste de vuxna bära en stor del av utrustningen. Som motvikt kan nämnas att dagsetapperna tillsammans med barn ofta är ganska korta, och man behöver inte bära ryggsäcken flera tiotals kilometer. Om man kommer ihåg att ta med ett kramdjur eller den egna kudden och en sagobok på en övernattningstur somnar barnet lättare på kvällen.

Läs mer