Planering av friluftsmat

Stegvis planering av friluftsmat

Planering, anskaffning och förberedelse av mat för en längre vandring kan kännas utmanande och tidskrävande. Följ listans anvisningar och börja i god tid, så går förberedelserna bra.

  • Planera måltidsrytmen: frukost, lunch, middag och mellanmål.
  • Planera vad du äter och dricker vid vilken måltid och vilket mellanmål.
  • Gör en tabell över måltiderna och anteckna:
    • vad du äter vid vilken måltid,
    • vilka råvaror du behöver och hur mycket,
    • vilka måltider det redan finns ingredienser till,
    • vilka ingredienser som saknas,
    • vem som skaffar den mat som behövs och varifrån.
  • Räkna ut mängden mat som behövs per matvara, glöm inte mellanmålen. Packa ner mat för 1–3 extra måltider.
  • Torkade varor håller bra, utnyttja säsongerna genom att torka mat.
  • Packa maten omsorgsfullt och gör en lista över de måltider som tas med och tillredningssätt.

Tillred en matportion före utfärden av en av portionspåsarna eller av egen, torkad mat och kontrollera att portionsstorleken är lämplig. 

Planera vad du äter och dricker vid vilken måltid och vilket mellanmål. Bild: Anna-Riikka Ihantola

Friluftskockens utrustningslista

På utfärden behöver du olika redskap för att transportera, tillreda och avnjuta mat och dryck. Packa ner multifunktionella, hållbara och lätta redskap. I listan ur Piritta Kantojärvis bok Viiden tähden vaellus (Tammi 2014) anges köksredskap för 2–4 personer för både kort och lång vandring:

Kärl

  • 1–2 skafflar
  • En djup tallrik eller skål med lock, om du inte vill äta alla måltider direkt ur kastrullen. Tallriken kan även användas för att exempelvis tillreda efterrätter, eller till att exempelvis plocka bär i under vandringen.
  • En mugg med lock: Locket håller drycken varm längre och insekterna borta från drycken, och vatten kommer inte heller åt att späda ut den.
     

Gemensamma matlagningstillbehör

  • Tändstickor packade i små plastpåsar. Packa ner en del tändstickor tillsammans med friluftsköket, en del på ett annat ställe och en del i första hjälpen-väskan
  • Andra elddon, såsom tändare, tändplatta och gniststål, samt en friluftsyxa till att klyva ved med
  • Friluftskök och bränsle: Du kan även klara dig utan om du tillreder måltiderna över öppen eld. Uppskatta noggrant hur mycket bränsle som behövs. Beakta även mängden eventuellt vatten som behöver smältas och kokas
  • 1–2 kastruller. Behovet av bränsle minskar om man använder lock, eftersom värmeförlusten minskar
  • Stekpanna. I en Trangia fungerar pannan även som kastrullock
  • Liten kaffekanna till att koka vatten i
  • Kniv bland annat till att filea fisk och göra tändved med. Kanske även en liten knivvässare. Lär dig hur du ska använda den före utfärden!
  • Liten, lätt smörkniv i knivslida eller inslagen i bakplåtspapper
  • Plastskopa
  • Stekspade, om du tänker steka till exempel plättar
  • Visp, till exempel till att blanda mjölkpulver i vatten och göra kräm med
  • Burk med tätt lock, med stor öppning, 4–5 dl, för blötläggning av torra ingredienser
     

Eventuellt även

  • Liten ask med lock: lämpar sig till exempel för att göra sylt och smörgåspålägg i
  • Filterpåsar i papper till att sila vatten med, 8 st.
  • Tomma, halvliters vattenflaskor 1–4 st., dryckespåse eller större påse för vattentransport. Flaskorna kan även användas till att blanda plättsmet i
  • Biologiskt nedbrytbart diskmedel, som även diskar rent i kallt vatten. Några droppar per diskning räcker. Packa ner till exempel 30 ml i en plastflaska
  • Tvättsvamp eller diskborste
  • Kärlhandduk, till exempel en gasbinda, som du kan torka kärlen med
  • Kylpåse för smör och ost
  • Minigrip-påsar i olika storlekar till att packa måltider i
  • 1–2 plastpåsar eller tunna paddlingssäckar att packa maten i
  • Tunn nätpåse till att transportera färsk svamp, fisk eller kärl i
     

Maten

  • Frukost till alla morgnar
  • Två varma mål mat om dagen, 1–2 extra måltider i reserv
  • Efterrätter, några eller en till varje kväll
  • Mellanmål 100–200 g/dag/person
  • Olja i liten flaska. Räkna ihop den oljemängd som totalt behövs till måltiderna
  • Bröd: Uppskatta hur många bitar du äter
  • Te: När man använder naturligt vatten kan eventuella brister gällande färg och smak gömmas genom att använda en tepåse. Uppskatta mängden. Te i lösvikt och tekula ger mindre avfall. Tepåsar kan användas flera gånger.
  • Kaffe: Beräkna hur många gånger om dagen du kokar kaffe. Beräkna omkring 20 g kaffepulver till en kanna.
  • Mjölkpulver i en liten plastburk. Räkna ihop den totala mängden som behövs till frukostar och drycker.
  • Matsäck för resan, om vandringsmålet inte är riktigt nära.

Välj kastrull med omsorg

Kastruller, pannor och stekpannor ger lätt mycket vikt. Välj matlagningsredskap i lämplig storlek enligt gruppens storlek. Det är behändigt om kastrullerna och kaffekannan går in i varandra under transporten och på det sättet tar mindre plats. Ta endast med det som du med säkerhet behöver.

Välj kastrull med omsorg. Bild: Juha Paso

Kastrullens material och konstruktion inverkar på hur snabbt maten kokar och hur matlagningen fungerar. Aluminium är det billigaste och tyngsta materialet. Kastruller i aluminium leder värme bra, men de kan avge små mängder aluminium i synnerhet i syrlig mat. Hårdanodiserade aluminiumkastruller är tåligare och lite lättare än vanliga.

Titan är lätt, men leder värme dåligt, vilket gör att du behöver mer bränsle. Stålkastruller är tunga och passar därmed endast för korta turer eller för båtfolk. I pannor med teflonyta bränner maten inte i botten så lätt och de är lätta att diska, men de leder värme sämre. Vid användning på turer slits teflonet lätt.

Använd alltid lock vid matlagning: maten blir snabbare färdig, du sparar bränsle och får inte skräp i maten.

Läs mer