Nyhetsarkiv

Tillbaka

Invigning av Världsarvsporten – ingången till världsarvet Kvarkens skärgård

2019-03-07

Nu är det dags att inviga besökscentret Världsarvsporten invid Replotbron. Den nya huvudutställningen Weichsel och infopunkten Littorina i aulan berättar historien om världsarvet. Hur istiden, landhöjningen, vågor och is under tusentals år har påverkat vårt skärgårdslandskap och människornas liv i det.

Världsarvsporten. Bild: Tuija Warén.

"Vi är stolta och glada att få välkomna alla till Världsarvportens utställning om Kvarkens skärgård", säger världsarvskoordinator Susanna Lindeman och verksamhetsledare Kenth Nedergård. "Tillsammans vill vi fira detta med inbjudna gäster på fredagen den 8 mars från kl 15:00 och med allmänheten från kl 17:00. Under helgen är utställningen öppen för alla intresserade utan inträdesavgift kl 11-17. I samma hus finns även konstgalleri Arte Mare och Berny´s Restaurant & Café."

"Världsarvsporten är en milstolpe i världsarvets utveckling, som vi nått med målmedvetet samarbete med tiotals aktörer", poängterar kommundirektör Rurik Ahlberg. "Världsarvsstatusen är ett starkt globalt varumärke och som höjer regionens konkurrenskraft och erbjuder en närmiljö i världsklass, samtidigt som det lockar besökare från hela världen."

Finlands enda naturarv på Unescos världsarvslista finns här i Österbotten och är ett gemensamt världsarvsområde tillsammans med Höga Kusten i Sverige. Vårt världsarv är ett ypperligt exempel på Unescos fredstanke, eftersom det sträcker sig över både kommun-, språk-, myndighets- och till och med landsgränser.

Världsarvet Höga Kusten / Kvarkens skärgård är den bästa platsen i världen för att uppleva och förstå landhöjningen efter den senaste istiden. Därför har dessa områden valts ut av Unesco till den exklusiva skaran av drygt 1000 platser i världen, varav endast ca 200 är naturarv.

För mera information


#världsarvsporten #maailmanperintöportti #worldheritagegateway #kvarken
#merenkurkku #kvarkenworldheritage #worldheritage #unesco
#highcoast #lowcoast #replotbridge #kvarkenarhipelago #visitvaasa