Naturgeografiskt sett ligger Saariselkä i Nordbotten och Skogslappland. De högsta fjällen i Saariselkä är Kiilopää (546 m), Kaunispää (437 m) och Iisakkipää (454 m). Granens skogsgräns går genom området, vilket i praktiken betyder att granskogen övergår i tallskog norr om området.

Kaunispää. Bild: Martti Rikkonen

Från fjälltopparna på Saariselkäområdet ser man i öst och söder fjällen i Urho Kekkonens nationalpark och Nattanen-fjällen i Sompio naturreservat. I nordväst syns Hammaskaira, som korsas av vildmarksälven Ivalojoki.

Vad är det för en vit blomma som växer överallt här?

Det är växten hönsbär som blommar i vitt längs stigarna. De vita bladen i blomställningen är inte kronblad utan högblad. När man tittar närmare växten, ser man att de egentliga blommorna är små och svarta och omgivna av de vita högbladen. På hösten blir hönsbärets blad röda och ger sin egen nyans åt höstens färgprakt. Hönsbärets bär är röda och ser läckra ut. De är dock smaklösa och mjöliga och duger åt fåglar men inte åt människor. Bären är inte giftiga.

Hönsbär. Bild: Nina Raasakka

Höstfärgerna

Höstfärgerna infaller varje år ungefär samma tid på samma breddgrad. Höstfärgerna börjar synas då ljusets mängd minskar och skillnaden mellan dag och natt är tydlig. Höstfärgerna i markvegetationen börjar något senare än i träden. I Saariselkä är höstfärgerna som bäst under de två första veckorna av september.

Finns det mycket mygg nästa sommar?

Myggens mängd kan variera stort mellan olika år. Om det finns mycket vatten och fukt i naturen, finns det troligen också mycket mygg, för mygglarverna utvecklas i vatten. Om det är torrt, kan det finnas mycket lite mygg. I å- och bäckdalar utvecklas dock alltid myggor, och när det inte blåser är de säkert till förtret. Uppe på fjällsluttningar och på öppna ställen är de just inte till besvär. När man övernattar i terrängen på sommaren, t.ex. i en ödestuga, är det bra att ha med sig ett myggtält som man hänger ovanför bäddplatsen. Då får man sova i fred i sommarnatten.

Läs mer om naturen i närheten av Saariselkä