Pyhä-Luosto naturum Naava för lärare

Pyhä-Luosto naturum Naava erbjuder upplevelser och naturkännedom för alla åldrar. Naava, som ligger helt invid Pyhä-Luosto nationalpark och områdets tjänster, är även en naturlig start- och slutpunkt för naturutflykter.

Naturguidningar

  • Till utställningen på naturumet Naava i Pyhä-Luosto kan man i förväg boka gruppguidning.
  • Skolgrupper kan få en guide med sig på terrängutflykter om man kommer överens om det på förhand. Man kan också boka en guidad utflykt av nationalparkens samarbetspartner.

Utflyktstips

Det är lätt att börja en utflykt i nationalparken på naturumet Naava i Pyhä-Luosto.  Den inspirerande naturutställningen på Naava berättar om särdragen i områdets natur och geologi, och hos kundbetjäningen får man tips och råd för utflykter.

  • Tunturiaapa naturstig (ca 6 km) leder till en flarkmyr och passar bra för en liten natur- eller fågelexkursion. Stigen är lätt att gå på, våtmarkerna har spångar och på de brantaste ställena finns det trappor. Längs leden finns det skyltar som berättar om områdets natur, samt ett fågeltorn. Vid Tiaislaavu kan man äta sin matsäck vid lägerelden.
  • Karhunjuomalampileden (ca 10 km) går genom varierande fjäll- och skogsterräng och lämpar sig för lite äldre elever. Leden erbjuder en fin friluftsupplevelse där den går genom det imponerande Isokuru och besöker samernas heliga platser. Man kan ta en paus i kåtan vid Isokuru och i raststugan vid Karhunjuomalampi.

Ett barn och en vuxen på spångar.

Det finns också andra leder som lämpar sig för dagsutflykter i nationalparksområdet.

Måltider

  • På naturumet Naava finns Café Loimu (cafeloimu.fi), där man kan äta lunch varje dag. För grupper lönar det sig att i god tid meddela om sin ankomst och om eventuella specialdieter. Man kan då också komma överens om exempelvis matsäck för utflykter i terrängen.
  • Vid sidan av lederna i nationalparken finns det flera rastplatser, där man kan äta sin medhavda matsäck.
  • Samarbetspartnerna i nationalparken erbjuder också måltider både i terrängen och inomhus.
  • I Friluftslivets ABC hittar du information om utflyktsmat och Etikett i friluftslivet.

Utrymmen och utrustning