Nyhetsarkiv

Tillbaka

Vårnaturen kallar

2019-04-01

En vårutflykt i naturen är en häpnadsväckande upplevelse. Snön smälter och den bara marken börjar sjuda av liv i värmen från vårsolen. Insekterna vaknar, ivriga vårblommor tittar fram och träden börjar knoppas.

Limingoviken. Bild: Jussi Riikonen.

Medan naturen förbereder sig inför våren börjar också de första flyttfåglarna anlända till Finland. Fåglar som är på genomresa stannar på de inbjudande våtmarkerna och myrarna för att vila. De mer permanenta gästerna börjar leta efter en lämplig partner och se ut platser där de kan bygga bo. April–maj är kanske den bästa tiden att titta och lyssna på fåglar.

Naturen som vaknar om våren lockar till dagsvandring eller kanske lite stiglöpning. Alla sinnen vaknar när du rör på dig och noterar vårtecknen i naturen omkring dig. Dina egna observationer kan du lämna till Luonto-Liittos webbtjänst för uppföljning av vårtecken (kevatseuranta.fi, på finska), som ger en fullständig bild av hur våren framskrider i olika delar av Finland. Temat för uppföljningen av vårtecken 2019 är vårtecken vid vattnet (Veden äärellä).

Vart går utflykten?

Utflyktsmål för fågelskådare

En del av nationalparkerna, strövområdena och statens övriga naturskyddsområden samt världsarvsobjektet Kvarkens skärgård erbjuder förträffliga möjligheter till att titta på fåglar och njuta av vårnaturen. Utmärkta utflyktsmål för fågelskådare hittar du enkelt med sökfunktionen för utflyktsmål. Du kan också ge dig ut på en tur i närskogen för att lyssna på den glada vårkonserten.

Fågelskådning lyckas bäst i öppna miljöer, såsom skärgårdsmiljöer, våtmarker, fågelsjöar, ängar och myrar som är populära bland flyttfåglarna. Skogarna är en utmärkt miljö för att lyssna på fågelsång, men det kan vara svårt att få syn på de små sångarna i det täta lövverket.
Du kan göra din fågelutflykt på egen hand utrustad med en fågelbok eller i grupp med en kunnig guide. Lokala ornitologiska föreningar erbjuder möjligheter till utflykter tillsammans med mer erfarna fågelentusiaster på olika håll i Finland.

Vitkindad gås. Bild: Aleksi Malinen.

Leder för stiglöpning och fotvandring

Markerade vandringsleder och naturstigar lämpar sig utmärkt för löpning och vandring. Forststyrelsens Naturtjänster upprätthåller över 7 000 km markerade leder i Finland, så var och en hittar säkert en lämpligt lång och utmanande rutt. Intressanta leder hittar du i webbtjänsterna Utinaturen.fi och Utflyktskarta.fi.

Vad ska jag beakta?

Blåsippor. Bild: Johanna Hellman.På våren skiner solen allt längre varje dag och på dagen värmer solen rejält. Inför vårutflykten kan du klä dig lättare, men kom ihåg att beakta eventuella omslag i vädret, svalkan i skuggiga skogar och den kyliga kvällsskymningen när du väljer utrustning för utflykten. Lager på lager är alltid en bra idé på utflykten och det lönar sig att packa ner torra, varma kläder tillsammans med matsäcken, så du håller dig varm under matpausen. Det är både mjukare och varmare att sätta sig på ett sittunderlag, en ficklampa är bra att ha när kvällen mörknar och ett tillräckligt vätskeintag är nödvändigt för en lyckad utflykt.

När du rör dig i naturskyddsområden såsom nationalparkerna ska du komma ihåg eventuella begränsningar i rörelsefriheten. För att fåglarna ska få häcka i fred har rörelseförbud och förbud mot att avvika från den markerade stigen införts i vissa naturskyddsområden. Begränsningarna gäller från våren till ungefär mitten av sommaren, eller beroende på utflyktsmål även en längre tid. Eventuella begränsningar hittar du på sidan Instruktioner och regler samt på kartorna över utflyktsmålen.  

Respekt för naturen är viktigt i naturmotion, så kom ihåg principen om skräpfritt friluftsliv. Ta med dig bort allt som du haft med dig ut i naturen. Naturen tackar dig!

Bästa platserna för...

fågelskådning

stiglöpning