Nyhetsarkiv

Tillbaka

En natur i vinterskrud lockar till utflykter

2018-12-06

Finlands natur erbjuder upplevelser året om. Varje årstid bjuder på egna unika naturupplevelser. En kopp varm choklad i värmen från lägerelden i bitande kyla, att se på stjärnhimlen och norrskenet en mörk kväll och att spana efter djurspår är exempel på vinterupplevelser ute i naturen. Finland är fullt av lämpliga vinterutflyktsmål, man behöver inte åka långt i jakten på vinteräventyr. Det finns vinterhobbyer för alla smaker – från långfärdsskridskoåkning till promenader med snöskor, från längdskidåkning till vinterövernattningar. Vinternaturen erbjuder också tystnad och frid för dem som behöver det.

Hossa nationalpark. Bild: Tuuli Turunen

Vart kan man åka på vinterutflykt?

Bild: Tuuli TurunenFinlands nationalparker, strövområden och övriga naturskyddsområden som Forststyrelsen har hand om utgör utomordentliga vinterutflyktsmål. Utflyktsmålen är lätta att hitta om du söker bland utflyktsmålen på utinaturen.fi. I en del av nationalparkerna för vintern med sig unika sevärdheter såsom isvattenfall, upplegor (d.v.s. snö på träden) och orörda snödrivor. Naturen och landskapet i vinterskrud är värda ett besök i sig. Saimens labyrint av öar ser till exempel helt annorlunda ut när man åker långfärdsskridskoåkning än när man ser landskapet under sommaren.  

Många sommarutflyktsmål kan man ta sig till med exempelvis snöskor eller med bra vinterkängor om mängden snö är måttlig. Är det mycket snö kan man dra på sig så kallade glidande snöskor. Det är enkelt att ta sig fram på snön både med konventionella snöskor och med de glidande snöskorna och det är också möjligt att ta sig fram på sådana ställen där man på sommaren inte kan ta sig fram på grund av hur terrängen ser ut eller på grund av de vattendrag eller våtmarker som finns. Uthyrning av snöskor, glidande snöskor och övrig utrustning kan du fråga om hos nationalparkens samarbetsparter, vars kontaktuppgifter du kan hitta på undersidan för nationalparken i fråga.

I en del nationalparker finns det särskilt utmärkta vinterutflyktsrutter. De är redo att utforskas till fots eller med snöskor, eller varför inte utforska rutterna med en så kallad fatbike? Det är tillåtet att ha hunden med bara den är kopplad. I skidspåren är dock enbart skidåkare välkomna. När du planerar en vinterutflykt kan du börja med att bekanta dig med kartan och ruttbeskrivningarna över utflyktsmålet. Denna information hittar du på undersidan för nationalparken i fråga.   

På kartan finns också de vindskydd, kåtor och andra ställen där eld kan göras upp för att du ska kunna njuta av höjdpunkten under vinterutflykten: picknick vid en värmande brasa. Forststyrelsens pausplatser har vanligtvis en eldstad med ved, picknickbord och torrklosett. De är öppna för alla oberoende av årstid. Kom ihåg att du själv måste ta med dig wc-papper samt verktyg för att göra upp eld och var beredd på att du själv måste klyva veden.

Bild: Vastavalo/Sampo Kiviniemi

Vad bör man beakta vid en vinterutflykt?

Det finns inte bara ett rätt sätt för utflykter och för utflyktsförberedelser. En person kanske vill ta med sig olika slags bekvämligheter i sin ryggsäck medan andra återigen nöjer sig med mindre. Gemensamt för alla är ändå att det ska vara trevligt och att man ska känna sig trygg, äta och dricka gott samt sova gott. Det är möjligt också på vintern bara man väljer rätt sorts utrustning.

Det viktiga för den som åker på utflykt vintertid är att hålla värmen. Lager på lager i tillräckligt rymliga kläder är en bra början. Fingrarna, tårna och huvudet börjar frysa snabbast och det är därför bra att skydda dessa kroppsdelar med varm utrustning. Ordentliga skor gör vandringen trevlig, oberoende av om du rör dig till fots, på skidor eller med snöskor. Att övernatta i naturen vintertid är trevligt och tryggt om du har med dig utrustning för vinterbruk: sovsäck, liggunderlag och någon form av skydd, som tält eller hängmatta. Utrustningsförteckningen på utinaturen.fi hjälper dig med förberedelserna och utrustningen.

Bild: Heikki Sulander/Rinkkaputki.comDen som rör sig ute i naturen vintertid får se betydligt mindre sol än på sommaren. I södra Finland går solen ned redan tidigt på eftermiddagen och i Lappland varar polarnatten flera veckor. Bristen på ljus är ändå ingen orsak till att låta bli att ge sig ut i naturen. Man kan göra utflykten under de ljusa timmarna men man kan också använda en bra pannlampa som hjälper en att se såväl terrängen som kartan.

Den som ger sig i väg ut i naturen vintertid bör dock komma ihåg några säkerhetsfrågor. Det viktigaste är att packa ned en papperskarta och en kompass samt att man klarar av att använda dessa. Smarttelefonernas batteritid i köldgrader är inget att hurra för och det finns heller inte täckning för telefoner på alla områden. Den som beger sig ut på utflykt ska också kontrollera isläget, framför allt om hen är på väg ut på havs- eller insjöisar. Särskilt i början av vintern kan isen vara förrädisk också på mindre sjöar.

Saker att göra på vinterutflykten

Skidåkning är en bra gren för dem som tycker om fart och fläkt och om att se landskapet ändras i snabb takt.

Snöskor passar för den som tycker om att ta det lite lugnare.

Att se på stjärnhimlen är både roligt och enkelt under de mörka vinternätterna i Finland. Du kanske till och med får se norrsken!