Nationalparksfaddern Matti Ristinen

Den stora allmänheten har lärt känna Matti Ristinen bland annat från tv-serierna Pirunpelto och Kun taivas repeää samt dramakomedin Kuutamolla. Den populära skådespelaren har under de senaste åren hittat sig själv, såväl framför kameran, på teaterscenerna och reciterande som läsande reklamer och dubbningar.

Matti Ristinen klättrar på en klippa.

"När jag ombads att bli nationalparksfadder kunde jag inte hitta en enda anledning att säga nej. Det är fantastiskt att Finland har nationalparker dit vem som helst kan gå. Nationalparkerna är för mig ställen där jag kan ladda batterierna och frigöra mig från vardagen. Där kan man sitta och stirra i lägerelden och räkna stjärnorna. På kvällen kan man varva ner vid elden och grubbla på livets mening. Man hittar inte alltid svaret, men nya viktiga frågor kan se dagens ljus", säger Ristinen. 

Nuförtiden träffar man Ristinen säkrast i naturen med klättergrejorna med sig, stretande uppåt längs klippor och isväggar. Han har knallat omkring på bergen i Finland, bland annat i Repovesi nationalpark och styr i sommar sin kos till Pakistan för att erövra ett över 8000 meter högt berg.

"Bergsklättring har blivit för mig en mycket kär hobby. Jag vill vara med om äventyr och det får jag genom klättringen. Å andra sidan njuter jag också av lugna promenader, av att vandra och av att fixa mat ute i naturen. De mest oförglömliga stunderna i naturen är ofta de när det regnar och stormar, när sovsäcken är genomblöt och man ändå klarar sig. Det måste inte alltid vara soligt som i en bilderbok. Därför uppmuntrar jag nu alla att lämna datorn, ta ryggsäcken på ryggen och bege sig ut i naturen", sporrar Ristinen.