Ryggsäckarnas egenskaper och justering

Ramryggsäckarnas egenskaper

Ramryggsäcken eller mesryggsäcken som den också kallas fungerar på grund av styvheten bäst vid transport av mycket tunga bördor. Det är lätt att packa ryggsäcken, för det finns mycket utrymme såväl inne i ryggsäcken som utanför. Det går lätt att spänna fast tält, liggunderlag och sovsäck i ramens övre del, då man är på övernattningstur. I bärsystemet finns ett nät mot skulderbladen vilket gör att ryggsäcken inte trycker direkt mot ryggen utan där är bra ventilation. Ramryggsäcken är lämplig då man bär tunga bördor i lättframkomlig eller i normal terräng.

Bild: Vastavalo/Antje Neumann

En ramryggsäck tar som halvtom mycket utrymme i t.ex. fordon. Tyngdpunkten i en fullpackad ramryggsäck kan vara rätt högt uppe, vilket gör det svårare att vandra i kuperad terräng. Ramen kan vara till förfång vid skidåkning eller bergsbestigning.

Anatomiska ryggsäckars egenskaper

Även de anatomiska ryggsäckarna har fästpunkter utanför säcken, men huvudsakligen bör man sträva till att packa all tung utrustning in i säcken. Den anatomiska ryggsäcken är inte lika lämplig för tunga bördor som ramryggsäcken. Det kan vara svårare att packa den anatomiska ryggsäcken än ramryggsäcken. Den anatomiska ryggsäcken passar till många användningar, medan ramryggsäcken är lämplig i huvudsak bara till långturer. Den anatomiska ryggsäcken är lättare än ramryggsäcken och den är anpassad efter kroppen, och den fastnar inte så lätt i trånga passager. Om den anatomiska ryggsäcken är halvtom får man den mindre genom att spänna åt kompressionsremmarna. Tidigare var ventilationen vid ryggen dålig men i de nya anatomiska ryggsäckarna har man åtgärdat problemet. I vissa modeller finns onödiga detaljer för vandrare som gör helt normala turer.

Mindre ryggsäckars egenskaper

De mindre ryggsäckarna är lätta, flexibla och förmånliga. Trots höftbältet bör man inte packa mer än högst 12–15 kg i dem. Ryggsäcken kompletterar ramryggsäcken och fungerar även som dagsryggsäck. Då det inte finns ram eller stödlister och inte alltid ens alltid stoppningar mot ryggen bör du då du packar ryggsäcken fästa speciell uppmärksamhet vid att det inte sticker hårda eller vassa föremål i ryggen. Eftersom ryggsäcken (20–40 liter) ofta är mindre än ramryggsäckarna och de anatomiska ryggsäckarna, tvingar det dig att ta bort onödig utrustning. Ryggsäckens form bör vara långsmal och inte för bred. Ryggsäcken kan ha många egenskaper, såsom regnskydd, en stol att sitta på eller fästband för kamerastativ eller isborr.

Justering av ryggsäcken

I de flesta ram- och anatomiska ryggsäckar kan du justera rygglängden. Varje ryggsäcksmodell har egna justeringsanvisningar och -rekommendationer. Med hjälp av följande anvisningar kan du justera ryggsäcken så att turen kan fortsätta utan plåga trots att bördan kan vara tung:

  • Gör alla justeringar lösare och granska bärselens spändhet.
  • Mät avståndet från toppen av höftbenet till axeln och justera ryggsäckens höftbälte och axelremmarna 2–3 cm kortare än det uppmätta avståndet.
  • Packa säcken med minst tio kilos packning.
  • Ta på ryggsäcken så att höftbältets mittlinje kommer vid höftbenets yttersta ända.
  • Spänn åt höftbältet så spänt som möjligt.
  • Justera axelremmarna så att de spänner med jämn kraft på dina axlar och tyngden fördelar sig jämnt mellan axlar och höften.
  • Justera ryggsäckens avstånd från ryggen med toppstramaren.
  • Granska ryggsäckens andra eventuella justeringsmöjligheter.