Tips för utflykter med barn under olika årstider 

På sommaren kan man göra mycket trevligt förutom att promenera. Man kan vandra med barn- och sittvagn på stigar även utanför vägarna. Man kan också cykla med barnen ända sedan de är små genom att låta dem sitta i cykelkärra. När barnen växer och får egna cyklar bör man försäkra sig om barnens säkerhet t.ex. med cykelvimpel.

Också kanotfärder är ett utmärkt sätt att röra sig tillsammans med barn. Om det finns en extra sittbrunn i en tvåmanskajak är det en utmärkt plats för barnet. I en öppen kanot, dvs. indiankanot, finns det mera rum för barnet. Man kan också ta med bebisar om de har en egen sits. I en öppen kanot kan barnet ha en egen, liten paddel och hjälpa till med paddlingen när det har lust. Barnet bör ha en flytväst som känns bekväm.

Kanotfärden kan också kombineras med vandringar genom att man tar i land i närheten av intressanta objekt. Under kanotfärden kan man stöta på en fin sandstrand som lockar till bad eller solbad. Någon annanstans kan det finnas ett lämpligt ställe att meta på. Man kan också slå läger och göra därifrån dagsutflykter. Om det t.ex. blåser hårt kan man då gå till fots. När barnen leker i närheten av stranden är det bra om de har flytvästarna på. När man rör sig i närheten av vatten lönar det sig att ha med vattentätt förpackade ombyteskläder.

På vintern står skidfärder i tur. På en dagsutflykt kan man ha med sig en pulka som är till hjälp när man skall transportera såväl utrustning som trötta små skidåkare. I pulkan ryms all utrustning, t.ex. tillräckligt med kläder och eventuellt också sovsäck, och då kan barnet t.o.m. ta sin middagslur i pulkan, om insidan av den är ordentligt isolerad mot den kalla snön. I en pulka kan man naturligtvis åka nerför backar. Under en skidtur kan man göra allt möjligt trevligt: grilla korv eller steka pinnbröd, åka nerför backar, följa spår eller äta matsäck antingen ute eller i en friluftsstuga. Är det töföre kan man göra snöfästningar eller snögubbar. På vårvintern kan det vara mycket spännande att i tryggt sällskap lyssna på ugglornas hoanden i kvällsskymningen.

Bild: Minna Koramo

Upplev modigt naturen tillsammans med barnen!

Föräldrar som inte har möjligheter att ta med sig sina barn ut i naturen så ofta som de skulle vilja kan be t.ex. faddrar eller andra bekanta och trygga vuxna som rör sig ute i naturen att ta med barnen. Också vissa organisationer och deras underföreningar arrangerar frilufts- och naturverksamhet för barn i olika åldrar.

Följande organisationer arrangerar frilufts- och naturverksamhet för barn: