Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Utsjoen alueen reittien lähtöpisteet sijaitsevat Utsjoen kirkonkylän keskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä. Tarkemmat tiedot lähtöpisteistä ovat alla reittikuvauksien yhteydessä. Polkujen lähtöpisteissä on pysäköintialueet.

Luontopolut

 • Utsjoen geologinen polku, 3,5 km, esittelee kuuden opastustaulun avulla Utsjoen kallioperää, jääkauden jälkiä ja roudan vaikutuksia. Polku alkaa lähes keskeltä kylää, osin metsittyneeltä niityltä. Oranssipäisin puutolpin merkitty polku nousee opastustauluilta Kalkujoenlammen päiväkodalle ja laskeutuu sieltä Annakurua koulukeskuksen takaiselle pururadalle, jolta on lähtöpisteeseen lyhyt kävelymatka jalkakäytävää pitkin. Alun jyrkähköä nousua ja loppupuolen jyrkkää ja kivistä laskua lukuun ottamatta polku on helppokulkuinen ja soveltuu aloitteleville retkeilijöille.
  • Palvelut: Kalkujoenlammen kota.

Näkymä Tenojoen laaksoon Geologisen luontopolun varrelta. Kuva: Pasi Nivasalo

Rengasreitit

Utsjoen retkeilyreitti, 25 km tai 35 km, alkaa aivan kylän keskustasta (Miessipolku 4) ja vie Johtalanvaaran kautta Koahppelasjärven eteläpäässä olevalle autiotuvalle. Sieltä reitti jatkuu Námmájärvellä olevan kotalaavun kautta Mantojärvelle kirkolle, jonne kertyy matkaa 25 km. Reitistä tulee rengasreitti ja sille kertyy mittaa 35 km, kun patikoi vielä polkuosuuden Mantojärveltä takaisin Utsjoelle. Reitin varrella on pieniä erämaisia järviä ja jokilaaksoja, ja ympäröivien tunturien huipuilta avautuu upeita näköaloja. Yläseitikkojoen kahlaamossa hieman ennen Mantojärveä voi korkean veden aikana vaelluskengän varren suusta solahtaa vettä kenkään. Reitti on merkitty oranssipäisillä puutolpilla.
 • Palvelut: Reitin varrella on kaksi tulentekopaikkaa, Härkävaaran ja Námmájärven kodat sekä Koahppelasjärven autiotupa.
 • Kalkujoenlammen polku, 5,9 km, alkaa Utsjoen luontotuvalta. Ensin kuljetaan pitkin Koahppelasjärvelle vievän retkeilyreitin polkua, jolta 2,6 km:n päässä olevan lammen kohdalla erkanee 0,8 km:n mittainen yhdyspolku Kalkujoenlammen päiväkodalle ja sitä kautta Utsjoen geologiselle polulle. Matkasta kilometri on jalkakäytävää.
  • Palvelut: Kalkujoenlammen kota.

Muut reitit

 • Ellin polku, 3,8 km, alkaa lomakylä Lomatärpin tienhaarasta ja kulkee näköalatasanteen kautta alas Ellinkuolpunaan ja siitä Aittikosken rannalla olevalle päiväkodalle. Helppokulkuinen polku on merkitty oranssipäisin puutolpin. Paluu tapahtuu samaa reittiä.
 • Kevon reitti, 63 km, kulkee halki Kevon luonnonpuiston rotkoalueen. Polku kulkee välillä kanjonin pohjalla, välillä ylhäällä ylängöllä ja ylittää kanjonissa virtaavan Kevojoen kolmesti. Matkalla näyttäytyvät luonnonpuiston komeimmat nähtävyydet, mm. Fiellun putous sekä Kevon seinä. Reitin pohjoinen lähtöpaikka on Kenesjärvellä 12 km Utsjoen keskustasta etelään.

Hiihtoreitit

 • Utsjoen koulukeskuksen valaistu latu, 2,3 km, kulkee helpossa maastossa. Utsjoella on myös erilaisia talkoovoimin ylläpidettäviä retkihiihtolatuja, joista saa ajankohtaisen tiedon Utsjoen kunnasta.

Moottorikelkkailu-urat

 • Utsjoen alueella on kaksi merkittyä moottorikelkkailu-uraa:
  • Utsjoen keskustasta Inariin (144 km) Vetsijärven, Johtijärven ja Petsikkojärven kautta kulkeva ura.
  • Edellä mainitulta reitiltä erkanee yhdysura Nuorgamiin (57km) Skalluvaaran pohjoispuolella.
 • Lisätietoja ja luvat: Metsähallituksen
 • Ivalon palvelupiste ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida.
 • Lisätietoja uraluvista (www.metsa.fi) saa myös Metsähallituksen sivuilta, joilla on lisäksi urakartat (www.eräluvat.fi).