Suomunruoktun vanha kämppä

Kuva: Allan Niva/MH.

Suomunruoktun kämpän sijainti Suomessa.Itä-Lappi
Sodankylän kunta (www.sodankyla.fi)
Urho Kekkosen kansallispuisto  

Suomunruoktun vanha kämppä Urho Kekkosen kansallispuistossa on nähnyt monta eri vaihetta, ja sillä on ollut olemassaolonsa aikana erilaisia käyttötarkoituksia. Alun perin se rakennettiin tiettävästi kultamiesten saunaksi vuonna 1935. Seuraavalla vuosikymmenellä Suomen Latu kunnosti kämpän retkeilykäyttöön. Sota-aikana se toimi sotilaspartioiden tukikohtana. Nykyään se on historiallinen tutustumiskohde Urho Kekkosen kansallispuiston perusosalla.

Suomunruoktun vanhan kämpän historiaa  

1800-luvun jälkipuoliskolla Ivalojoesta löydetyt kultaesiintymät saivat aikaan kultaryntäyksen, joka jatkui 1900-luvun puolelle ja näkyi muuallakin Lapissa. Toiveikkaita kullanetsijöitä saapui Koilliskairaankin. Kansallispuiston alueella on tuolta ajalta peräisin olevia rakennuksia ja rakennelmia sekä siellä täällä kullanetsinnän merkkejä maastossa. Suomunruoktun vanha kämppäkin kuuluu tähän kullan etsinnän toivioaikaan.

Suomunruoktun vanha kämppä, ruoktu tarkoittaa pohjoissaameksi kotia. Kuva: Veli Pääkkö

Kullankaivajat pystyttivät rakennuksen Suomujoen latvoille vuonna 1935. Alun perin se tehtiin kultamiesten saunaksi aivan Suomujoen rantaan. Varsinainen asumiseen tarkoitettu isompi rakennus sijaitsi hieman ylempänä loivassa joen rinteessä. Rakennuttajana toimi insinööri Hollman.

Aukioloajat

  • Suomunruoktun vanha kämppä on läpi vuoden auki oleva historiallinen tutustumiskohde, johon voi tutustua omatoimisesti. Kohteeseen pääsee kesällä kävellen, talvella hiihtäen. Matkaa Kiilopäältä tulee noin 14 km.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet ja kartat

Autolla

  • Suomunruoktun vanhalle tuvalle ei pääse autolla, vaan kävellen tai hiihtäen. Retken aloituspaikkoja löytyy useita Saariselän - Kiilopään alueelta. Ajo-ohjeet Saariselän alueen lähtöpaikoille.  
  • Ajo-ohje Saariselän palvelupiste Kiehiseen  

Suomunruoktun vanhan kämpän kulkuyhteyskartta.

Julkiset kulkuyhteydet

  • Rovaniemeltä kulkee Ivaloon valtatietä nro 4 (E 75) pitkin useita päivittäisiä linja-autovuoroja, joilla pääsee kansallispuiston lähelle (bussit: Rovaniemi - Sodankylä - Vuotso - Tankavaara - Kakslauttanen (Kiilopää) - Saariselkä - Ivalo). Aikataulut löytyvät Matkahuollon verkkosivuilta (www.matkahuolto.fi). Linja-autot ovat jatkoyhteyksiä Rovaniemelle saapuvilta junilta (www.vr.fi) ja lennoilta (www.finavia.fi).
  • Ivaloon (www.finavia.fi) saapuvilta lennoilta on linja-autoyhteys Saariselälle ja Kiilopäälle.

Kartta

Sähköiset kartat

Urho Kekkosen kansallispuisto © Metsähallitus 2018

Palvelut

  • Suomunruoktun vanha kämppä on omatoiminen tutustumiskohde, jossa ei ole opastushenkilökuntaa eikä palveluita.
  • Lähin tupa on joen toisella puolella oleva uudempi Suomunruoktun autio- ja varaustupa noin 400 metrin päässä. Siellä on myös tulentekopaikka, liiteri ja kuivakäymälä.

Liikuntaesteisten palvelut

  • Suomunruoktun vanhalla kämpällä ei ole liikuntaesteisille suunnattuja palveluita. 
Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/suomunruoktu.