Käytä kestäviä, korjauskelpoisia ja monikäyttöisiä varusteita

Toimi näin

Jos et tarvitse varustetta kovin usein, lainaa tai käytä vuokrauspalveluja. Kuva: Martti Sirola

  • Hanki vain sellaisia pitkäikäisiä ja korjauskelpoisia varusteita, joita tarvitset usein. Monikäyttöinen varuste on ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Jos hankit uuden varusteen vanhan tilalle, yritä saada vanha käyttökelpoinen varusteesi kierrätykseen. Kun huollat varusteesi säännöllisesti, ne kestävät kauemmin.
  • Jos et tarvitse varustetta kovin usein tai se on kallis, voit vuokrata, lainata tai hankkia sen yhteiskäyttöön. Näin sinun ei tarvitse itse ostaa kaikkia tarvitsemiasi varusteita.
  • Pieni kukkalapio on hyödyllinen varuste, jos retkeilet alueilla, joilla ei ole rakennettuja tulentekopaikkoja tai käymälöitä. Lapiolla voit hoitaa nuotiopohjat ja ulosteet ympäristöä säästävällä tavalla.

Miksi?

Retkeilyvarusteiden valinnalla ja käytöllä on merkitystä, koska varusteen koko elinkaaren aikana kuluu luonnonvaroja. MIPS:in avulla voidaan laskea kuinka paljon eri varusteet kuluttavat luonnonvaroja koko elinkaaren aikana käyttökertaa kohden. Mitä pitkäkestoisempi varuste on, sen pienempi on sen MIPS-arvo. Muita tuotteiden ja palvelujen ympäristövaikutusten mittareita ovat esimerkiksi hiilijalanjälki, ekologinen jalanjälki ja ekologinen selkäreppu.

Lue lisää

Ympäristövaikutusten mittarit