Liiku jälkiä jättämättä ja eläimiä häiritsemättä

Toimi näin

  • Kun noudatat alueen järjestyssääntöjä tai jokamiehenoikeuksiin liittyviä velvollisuuksia, aiheutat mahdollisimman vähän haittaa ja häiriötä.
  • Tarkkaile eläimiä ja niiden poikasia esimerkiksi kiikarilla riittävän kaukaa. Jätä petolintujen pesäpuut ja lintuluodot rauhaan.
  • Pysy merkityillä reiteillä tai poluilla. Älä oikaise tai kävele polun vieressä. Vältä liikkumista dyynialueilla, avosoilla, jäkäläkankailla ja kallioilla, joilla on herkästi kuluvaa kasvillisuutta.
  • Jaa iso ryhmä pienempiin 4–5 hengen ryhmiin.

Käytä merkittyjä reittejä ja polkuja, jotta maasto ei kulu turhaan. Kuva: Martti Sirola

Miksi?

Kun liikut luonnossa, saatat tahattomasti tai tahallisesti aiheuttaa haittaa ja häiriötä, ellet tunne ja noudata alueen järjestyssääntöjä tai jokamiehenoikeuksiin liittyviä velvollisuuksia. Tutustuminen eläimistöön ja kasvillisuuteen voi antaa sinulle ikimuistettavia luontoelämyksiä. Kun käytät kiikaria ja kamerassa teleobjektiivia, voit tarkkailla ja kuvata luontoa aiheuttamatta häiriötä eläimistölle. Häiriöt voivat aiheuttaa jopa poikasten menehtymistä. Noudata myös luontokohteille asetettuja rauhoitusaikoja.

Suosituilla alueilla kasvillisuus ja maaperä kuluvat herkästi. Kun pysyt merkityillä reiteillä ja poluilla, etkä oikaise turhaan, maasto ei kulu polkujen ulkopuolella. Jos polkuja ei ole, vältä liikkumista erityisen herkästi kuluvissa maastokohteissa kuten kasvipeitteisillä kallioalueilla, dyynialueilla ja avosoilla. Myös rinteet kestävät kulutusta tasamaata huonommin.

Isot ryhmät aiheuttavat usein melua ja häiriötä eläimistölle ja muille retkeilijöille. Kun isot ryhmät jaetaan useampiin pienempiin 4–5 hengen ryhmiin, vähenevät häiriöt ja ryhmän jäsenillä on paremmat mahdollisuudet tehdä luontohavaintoja.

Lue lisää