Yön yli kestävät retket

Aloittelevan retkeilijän kannattaa opetella yöpymisretkien taitoja kesällä, koska mahdolliset virhearvioinnit ja puutteet varusteissa eivät silloin ole yhtä kohtalokkaita kuin talvella.

Kuva: Elina Pilke

Varusteet

Yöpymisretkelle kertyy paljon enemmän tavaroita kuin päiväretkelle. Tavarat pakataan yleensä putkirinkkaan tai anatomic-rinkkaan, jos ollaan vaelluksella. Älä ota liikaa tavaroita mukaan vain varmuuden vuoksi, koska vaeltaminen liian painavalla rinkalla ei ole mukavaa.

Kanoottiretkelle voi sen sijaan ottaa enemmän tavaroita, koska vesi kantaa. Tavarat pakataan muovitynnyreihin, kanoottipusseihin tai suoraan laipioihin kanoottityypistä riippuen.

Majoitteeksi riittää kesällä yksinkertainen teltta tai voi jopa yöpyä suoraan taivasalla, ellei sada tai ole liikaa hyttysiä. Makuupussiksi riittää kevyt kesäpussi. Hyttysten takia teltta on usein parempi yöpymisvaihtoehto kuin autiotupa.

Hyvien yöunien saamiseksi kannattaa käyttää joko umpisoluista tai ilmatäytteistä makuualustaa. Alustan tarkoituksena on sekä eristää kylmän pääsyä alhaalta että tasoittaa maaperän mahdolliset epätasaisuudet.

Vaikka kesällä voi olla hyvinkin lämmintä, pitää kuitenkin varautua sään nopeisiin vaihteluihin. Myös mahdollisten tahattomien pulahtelujen takia on hyvä ottaa mukaan vaihtovaatteita.

Ruoka

Ruoanlaittoa varten on syytä olla retkikeitin mukana, sillä metsäpalovaroituksen aikana ei saa tehdä avotulta. Pitää myös ottaa huomioon, että kesällä ruoat pilaantuvat paljon herkemmin kuin talvella. Esimerkiksi margariini tai suklaa voivat sulaa ja sotkea muita varusteita, ellei niitä pakata tiivisti. Ne kannattaa leirissä säilyttää mahdollisimman kylmässä, esim. pienessä maakuopassa tai purossa. Juomaveden saanti voi kesällä tuottaa ongelmia, jos karttaan merkitty puro on kuiva tai järven vesi on pilaantunut.

Talvella

Teltta kaamoksessa. Kuva: Markus SirkkaYöpyminen ulkona vaatii talvella varusteilta huomattavasti enemmän kuin kesällä. Säänmukainen pukeutuminen ehkäisee kylmettymistä. Retken varustelistaan kannattaa siksi kiinnittää erityistä huomiota ja miettiä tarkkaan vara- ja vaihtovaatteiden tarve.

Varusteet

Tavarat pakataan joko rinkkaan tai ahkioon. Rinkka tulee yleensä kysymykseen vain silloin, kun yövytään autiotuvissa. Jos yöpyy teltassa, pitää ottaa niin paljon enemmän tavaroita, etteivät ne mahdu rinkkaan ja kantaminenkin tulisi erittäin raskaaksi. Silloin käytetään ahkiota ja mahdollisesti vielä pientä päiväreppua. Ahkio on raskaampi nousuissa mutta kevyempi tasaisilla osuuksilla kuin rinkka.

Talviretkellä yövytään yleensä tuvassa tai teltassa. Tuvissa yöpymistä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon lämmitysmahdollisuus. Mukaan kannattaa varmuuden vuoksi pakata myös matkapalovaroitin. Myös retkipaikan polttopuutilanne kannattaa tarkistaa etukäteen niin, että saatavilla on riittävä määrä kuivia puita.

Talvitelttailuun sopivat kaksikerroksiset kupoli- tai tunneliteltat. Jos yöpyy tällaisessa teltassa, pitää varmistaa, että on riittävän lämmin makuupussi.

Sen lisäksi on erittäin tärkeätä, että makuualustoilla on riittävä eristyskyky, sillä lumipinta hohtaa kylmyyttä. Yleensä on tarpeen laittaa kaksi umpisoluista makuualustaa päällekkäin. Nykyään on myös olemassa talviretkeilyyn suunniteltuja ilma- ja untuvatäytteisiä makuualustoja.

Ohuemmalla makuupussilla pärjää talvellakin, jos yöpyy kamiinateltassa. Tämä telttamalli on hyvä vaihtoehto isommalle ryhmälle. Jos käyttää kamiinatelttaa, pitää varmistaa polttopuiden saanti, muuten tulee kylmä yö. Kamiinateltan pystyttäminen on jo oma ohjelmanumeronsa. Myös kipinämikkovuorot jaetaan erikseen.

Suunnistaminen vaikeampaa

Suunnistaminen on talvella vaikeampaa, sillä maastonmuotoja voi olla vaikeampi havaita lumikinosten alta. Esimerkiksi järveä voi luulla pelloksi ja päinvastoin.

Lue lisää