Päiväretket

Kuva: Mari LaukkanenPäiväretket ovat yleisin retkeilymuoto ja ne tehdään useimmiten perheen tai kavereitten kesken. Muutaman tunnin mittaiselle lähiretkelle varustautuminen ei poikkea paljoakaan normaalista ulkoiluvarustuksesta.

Luontoon suuntautuva kokopäiväinen retki vaatii jo enemmän suunnittelua ja valmistelua. Päiväretken luonteeseen kuuluu kiireettömyys, jolloin jää aikaa tutustua ympäristön nähtävyyksiin ja erilaisiin luontokohteisiin. Monesti retket tehdään polkuja ja ulkoilureittejä kulkien. Ne johdattavatkin maisemallisesti näyttäviin paikkoihin ja ovat helppokulkuisia. Rakennetut ja merkityt reitit säästävät myös ympäristöä ohjaamalla ulkoilijat samoille reiteille.

Pukeutuminen

Päiväretken vaatetus määräytyy vuodenaikojen ja sääolojen mukaan. Kumisaappaat, vaelluskengät tai lenkkikengät sopivat jalkineiksi. Sukiksi käyvät ns. urheilusukat tai villasukat, jotka pitävät jalat kuivan tuntuisina eivätkä aiheuta hiertymiä.

Alusasuina käytetään kosteutta iholta seuraavaan vaatekerrokseen siirtäviä keinokuituisia tai villaisia vaatteita. Päällysasuna käytetään tuulta ja sadetta pitäviä asuja. Sään vaatiessa väliasuna tulee kysymykseen villapaita tai keinokuituiset asut. Käsineet ja päähine kuuluvat myös päiväretken varusteisiin. Lämpiminä kesäpäivinä luonnollisesti pukeudutaan kevyemmin.

Muu varustus

Muut retkellä tarvittavat varusteet kuljetetaan päivärepussa, joka on vaellusrinkkaa pienempi ja kevyempi. Repusta pitäisi löytyä juomaa, joka viileällä säällä säilyy termospullossa lämpimänä, sekä päivän eväät pikkuherkut mukaan lukien. Retkikeitin ja ruuan valmistaminen sillä tai nuotiolla antaa oman viihtyisän lisänsä lyhyempäänkin retkeilyyn.

Ensiapuun ja terveyteen liittyvät tarvikkeet päiväretkellä: ainakin joustoside, laastareita ja kesällä lääkitystä käärmeen puremaan tai hyönteisten pistoihin. Lisäksi aurinkolasit ja -voide sekä huulirasva.

Vaikka kuljetaan tutuilla poluilla ja maastossa, mukana olisi oltava alueen kartta ja kompassi. Lumikelillä retki voidaan tehdä hiihtäen, lumikengillä tai jalkaisin ja kuljettaa varusteet ahkiossa.

Harrastusvälineet

Harrastusvälineet, kuten kamera, kalastusvälineet, kiikari, luuppi sekä kasvi-, eläin-, kivilajeja tai maaperää ym. käsittelevät kirjat rikastuttavat retkeä merkittävästi.

Maastossa liikkuessa on aina pidettävä mielessä jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet.

Lue lisää