Vinkkejä eri vuodenaikoina retkeilyyn lasten kanssa

Kesällä voi tehdä paljon mukavia asioita kävelyn lisäksi. Lastenvaunuilla ja -rattailla voi retkeillä teiden ulkopuolella esimerkiksi polkuja pitkin. Myös pyöräillen voi retkeillä jo pienestä pitäen kuljettamalla lapsia pyöräkärryissä. Kun lapset kasvavat ja ajavat omilla pyörillä, pitää erityisesti huolehtia lasten turvallisuudesta esim. turvaviireillä.

Myös melontaretket sopivat erinomaisesti lasten kanssa liikkumiseen. Jos kaksikkokajakissa on ylimääräinen istuinaukko, on se oivallinen paikka lapselle. Avokanootissa eli intiaanikanootissa on lapselle enemmän liikkumatilaa. Myös vauvat voivat ottaa mukaan, jos he istuvat omissa istuimissaan. Avokanootissa voi lapsella olla mukana oma, pieni mela, jolla voi auttaa melomista silloin, kun huvittaa. Lapsilla pitää olla sellaiset kelluntaliivit, jotka tuntuvat mukavilta.

Melonnan voi myös yhdistää kävelyretkeen rantautumalla mielenkiintoiseen kohteeseen. Melontaretkellä voi tulla vastaan vaikkapa hieno hiekkaranta, joka houkuttelee uimaan tai ottamaan aurinkoa. Jossain toisaalla saattaa olla sopiva paikka ongintaan. Voi myös pystyttää leirin ja tehdä sieltä käsin päiväretkiä. Silloin esimerkiksi kovalla tuulella voi tehdä retken kävellen. Silloin kun lapset leikkivät rannan tuntumassa, on hyvä aina pitää kelluntaliivit päällä. Vesistöjen tuntumassa retkeiltäessä kannattaa ottaa vesitiiviisti pakattuna varavaatteita mukaan.

Talvella on hiihtoretkien vuoro. Päiväretkelle voi ottaa mukaan ahkion tai pulkan, josta on apua niin tavaran kuin uupuneiden pikku hiihtäjienkin kuljettamisessa. Ahkioon mahtuu kaikki varusteet, kuten riittävästi vaatteita ja mahdollisesti makuupussi, jonka lämmössä lapsi voi ottaa jopa päiväunet ahkiossa, kunhan ahkion sisäpuoli on eristetty kunnolla kylmästä lumesta. Pulkkaa voi tietysti myös käyttää mäenlaskuun. Hiihtoretkilläkin voi tehdä kaikkea mukavaa: paistaa makkaraa tai tikkupullaa, laskea mäkeä, seurata jälkiä tai syödä eväitä joko ulkona tai ulkoilumajassa. Suojakelillä voi vaikkapa tehdä lumilinnan tai lumiukon. Kevättalvella illan hämärässä voi olla erittäin jännittävää turvallisessa seurassa kuunnella pöllöjen ääniä.

Kuva: Minna Koramo

Rohkeasti kohti luontoelämyksiä yhdessä lapsen kanssa!

Vanhemmat, joilla ei ole mahdollisuuksia viedä lapsiaan luontoon niin usein kuin haluaisivat, voivat pyytää esimerkiksi retkeileviä kummeja tai jotakuta muuta tuttua ja turvallista aikuista viemään lapset luontoon. Myös eräät järjestöt ja niiden alayhdistykset tarjoavat retkeily- ja luontoharrastustoimintaa eri-ikäisille lapsille.

Seuraavat järjestöt tarjoavat retkeily- ja luonnonharrastustoimintaa lapsille: