Luttojoen kolttakentät

Kuva: Tuija Kangasniemi

Luttojoen kolttakenttien sijainti Suomessa.Itä-Lappi
Inari (www.inari.fi), Sodankylä (www.sodankyla.fi)
Urho Kekkosen kansallispuisto

Luttojoen kolttakentillä (Oskarinjärvi ja Oskarinkoski) voi tutustua vanhan Petsamon Suonikylän rakennusperinteeseen. Luttojoen kolttakentät olivat Petsamon Suonikylästä evakkoon lähteneiden Semenoffin ja Fofanoffin perheiden asuinpaikkoja. Kolttakentät sijaitsevat Urho Kekkosen kansallispuiston pohjoislaidalla, Luttojoen itäpuolella noin kaksi kilometriä Lutto- ja Suomujokien yhtymäkohdasta ylävirtaan. Kolttakentät ovat olleet käytössä 1940-luvulla. Urho Kekkosen kansallispuiston perustamisen myötä ne on suojeltu. Kenttiä on kunnostettu vuosina 1981 ja 2000 Maailman Luonnon Säätiön Suomen Rahaston talkooleirillä. Museovirasto ja Metsähallitus huolehtivat rakennusten ja kenttien ympäristön kunnossapidosta.

 • Luttojoen varressa Oskarinkosken kohdalla olevat rakennukset olivat Semenoffin perheen talviasumuksia. Oskarinjärven rannalla sijaitsevat rakennukset olivat Iivana Semenoffin perheen asumuksia, joissa on mahdollisesti asuttu ympärivuotisesti. Semenoffien kesäpaikka oli 12 km päässä Suomujoen Kotajärven rannassa. Luttojoen talvipaikkaan tultiin veneellä jo elokuun lopussa ja kesäpaikkaan palattiin jälleen toukokuussa. Asumukset olivat Petsamosta evakkoon joutuneiden Semenoffien ja Outas Semenoffin vävyn, Oskari Fofanoffin perheen käytössä vuosina 1946-1948. Myöhemmin Suonikylän koltat asutettiin pysyvästi Sevettijärven ympäristöön. Kolttakenttien rakennuskokonaisuudet ovat vanhan perinteen mukaisesti tehty ja siten arvokkaita rakennushistorian ja kolttaperinteen kannalta.
 • Lue lisää Luttojoen historiasta ja rakennelmista.

Oskarinjärven kolttakenttä. Kuva: Pertti Mäkelä

Aukioloajat

 • Luttojoen kolttakentät ovat omatoimisia tutustumiskohteita. Kohteisiin voi tutustua ympäri vuoden, mutta talvella autolla pääsee vain Raja-Joosepin rajavartioasemalle saakka. Loppumatka (noin 3 km) täytyy hiihtää.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet

Autolla

 • Luttojoen kolttakentille pääsee kätevimmin tutustumaan Raja-Jooseppiin vievän tien kautta. Ivalosta matkataan ensin Nellimön tietä (nro 91) noin 7 km, jonka jälkeen käännytään Akujärveltä oikealle kohti Raja-Jooseppia ja Murmanskia. Ajetaan suoraan noin 38 km rajavartioasemalle saakka. Rajavartioaseman kohdalta, tien eteläpuolelta, lähtee metsäautotie, jota pitkin Luttojoen varteen ja kolttakentille on matkaa noin kolme kilometriä. Talvella metsäautotietä ei aurata, joten matkan voi taittaa suksilla tai lumikengillä.

Luttojoen kolttakentät kartalla. © Metsähallitus

Julkiset kulkuyhteydet

 • Raja-Joosepin rajavartioaseman kohdalle pääsee Murmanskiin menevällä linja-autolla (www.matkahuolto.fi). Siitä kävely- tai hiihtomatkaa Urho Kekkosen kansallispuiston rajalle ja kolttakentälle on vielä noin kolme kilometriä.

Kartat

Sähköiset kartat

Palvelut

 • Luttojoen kolttakentät on omatoiminen tutustumiskohde, jossa ei ole opastushenkilökuntaa.
 • Kolttakentän alue on museoaluetta, jossa tulenteko ja leiriytyminen on kiellettyä. Lähimmät tulentekopaikat ovat Suomujoen suulla, lähempi noin yhden kilometrin etäisyydellä Oskarinjärven kolttakentästä.
 • Lähimmät autio- ja varaustuvat ovat Snellmaninmajan autiotupa, Jyrkkävaaran autio- ja varaustupa
 • Lisätietoja alueen palveluista

Liikuntaesteisten palvelut

 • Kohteella ei ole liikuntaesteisille suunnattuja palveluita.
Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/luttojoenkolttakentat.

Pysäköintialue

 • Luttojoen metsäautotie, Luttojoki

Pysäköintialueelle ei ole tarkempaa osoitetietoa.

Samantyyppisia kohteita  

Välimaan saamelaistila