Luttojoen sijainti SuomessaPohjois-Lappi
Inari (www.inari.fi)
Inarin metsätalousalue

Luttojoki vastaa intiaanikirjoista tuttua mielikuvaa kapeauomaisesta joesta syvien metsien siimeksessä. Jokaisen joenmutkan takaa avautuu aina uusi maisema. Luonnontilaiset männiköt varjostavat rantoja ja luovat yhdessä auringon kanssa valon leikkejä kultaiseen pohjasoraan. Vesi on kristallinkirkasta. Virtausta on sopivasti. Joki kuljettaa, mutta ei tee sitä liian rajusti.

Luttojoen latva on Saariselällä, aivan matkailukeskuksen hotellien tuntumassa. Jokisuu on Barentsinmeren Kuolavuonossa paikalla, johon on noussut Murmanskin miljoonakaupunki. Matkaa joen latvalta jokisuuhun on noin 250 kilometriä.

Luttojoesta on nykyisin vain latvaosa Suomessa, ja silloinkin kun Petsamo kuului Suomelle, joki oli vain reilulta kolmasosaltaan Suomen alueella. Rajan vaikutus onkin ollut joen historiassa suuri. Aleksi Hihnavaara alias Mosku ja Wallenius kulkivat jokea kolttien maille retkellä, jota he pitivät rangaistusretkenä ja koltat taas rosvoretkenä. Rajajooseppi asui Tiltansa kanssa jokitörmässä, ja antoi nimensä nykyiselle rajanylityspaikalle. Osasto Pennasen miehet partioivat laajaa erämaata toisen maailmansodan aikana. Näitä kaikkia voi miettiä laskiessaan jokea alas.

Esitetyn reitin kokonaispituus on 30 kilometriä. Koko reitin melomiseen kannattaa siihen varata kaksi päivää. Reitin voi kulkea myös eripituisina osuuksina. Tällöin yksi päiväkin riittää jokeen tutustumiseen.

Aluetta hoitaa Metsähallitus, Metsätalous Oy, Itä-Lappi, osoite: Ivalontie 10, 99800 IVALO.