Nyheter

Valvet till vattenporten i Raseborgs slott repareras på sommaren

Arbetet som kräver specialkompetens tar cirka en månad. Slottet är normalt öppet för besökare under entreprenaden.

Fyra personer står framför ett stenigt slott.
 

Tunnvalvet som murats av natursten vid Raseborgs slotts vattenport rasade delvis 2020 och sedan dess har valvet fått stöd av en tillfällig träkonstruktion. Reparationsarbetena genomförs i sommar med tilläggsfinansiering som beviljas av riksdagen. De förberedande arbetena har redan inletts och de egentliga reparationsarbetena inleds efter midsommar.

"Reparationen av tunnvalvet är stenbyggande och handarbete som kräver specialkompetens. Tunnvalvras är mycket vanliga skador på gamla murade konstruktioner", berättar Tuija Väli-Torala, Forststyrelsens specialplanerare för kulturarvet.

Reparationsarbetet utförs av Kivityö Kaseva Oy. Muuritutkimus Oy ansvarar för den arkeologiska övervakningen och dokumenteringen av entreprenaden.

Borgen var Västra Nylands förvaltningscentrum på medeltiden

Raseborgs slott i Snappertuna by uppfördes på 1370-talet som centrum för förvaltningen i västra Nyland. Borgen restes på en plats som var lätt att försvara, på en ö i den inre skärgården i skydd av höga murar, branta klippor och vatten. Vattennivån var då två meter högre.

Vattenporten som nu repareras fungerade som en ingång till slottets östra förborg. Efter att Helsingfors grundades minskade Raseborgs betydelse och slottet övergavs 1553. Även landhöjningen bidrog till att slottet övergavs, eftersom försvarsställningen försvagades av att havet drog sig tillbaka från ön.

Sommarprogram för hela familjen

Raseborgs slott är ett fascinerande historiskt resmål. Under senmedeltiden representerade slottet den svenska kungens makt i Finland. Livet på slottet har växlat mellan vardagen i ett enkelt förvaltningscentrum till glansfullt hovliv.

Utöver sin intressanta historia erbjuder slottet med omgivning under sommaren många slags program och aktiviteter för hela familjen. Evenemanget Medeltidsmarknaden i Raseborg ordnas 16–17 juli. Snappertunendagen firas på slottet lördagen den 6 augusti.

Småkrypssafari ordnas i slottets omgivning den 6 juli och trubadur Carolina Wendelin uppträder den 19 och 30 juli. Raseborgs sommarteater framför musikalen All Shook Up som inspirerats av Elvis Presleys musik under tiden 30 juni–7 augusti.

Dessutom betjänar kajakuthyrningen på Raseborgs slott hela sommaren. I slottet ordnas också drama- och publikguidningar. Café-restaurangen Slottsknektens stuga betjänar också kunderna hela sommaren.

Ytterligare information