Nyheter

Nu kan man hyra kajak för att paddla i Kvarkens världsarvsområde

Forststyrelsens ödestuga i Vargis förstördes på våren i en brand. Men i och med kontaineruthyrning kan man redan i sommar paddla från platsen i otroliga landskap. 

En man sitter i en kanot vid bryggan.

Vargis ödestuga i Panike brann ner i maj och därför höll planerna på att hyra ut kajaker på att gå upp i rök. Nu är det ändå möjligt att hyra kajaker eftersom man har flyttat en kontaineruthyrning till platsen. 

"Vi ville erbjuda paddlingsmöjlighet redan i sommar och nu har vi fått en tillfällig kontainer till Vargis där man kan hyra kajaker. Därifrån kan man paddla ut i de fantastiska världsarvslandskapen", gläder sig projektchef Jonna Hagström från Forststyrelsen. 

Kajaker hyrs ut av Vasa kajakuthyrning, och uthyrning sker tills vidare genom att kontakta kajakuthyrningen per telefon, varefter man själv får hämta kajaken med utrustning från kontainern.  

Man kan paddla till samma rastplatser som är markerade längs vandringsleden Björkö-Panike, som till exempel ön Slåttskäret vid Bullrikören. Avsikten är att utveckla paddlingsrutterna ytterligare och på Slåttkäret och Rönnskäret har man planerat två nya rastplatser dit man kan paddla från Vargis. 

Man vill utveckla området på ett mångsidigt sätt 

"Utvecklingen av Vargis var en del av Björkö-Panike-utvecklingsplanen, som fick ett hårt bakslag i och med branden av ödestugan. Kontainern är en tillfällig lösning, och man vet inte ännu i detalj hur området utvecklas och vad som kommer att uppföras istället för ödestugan som brann upp", konstaterar Hagström. 

Vargis område är fortfarande ostädat efter branden och de större rivnings- och städarbetena väntar på att man vet vad som kommer i stället för stugan i fortsättningen. 

Området kommer att skötas och upprätthållas i samarbete med en lokal aktör Paniken mökkitalkkarit, som eventuellt också i framtiden kommer att erbjuda guidningstjänster i området. Spångarna förnyas och utökas redan i sommar.  

"Vi önskar att området utvecklas mångsidigt till exempel genom att öka antalet tältplatser och eventuellt förbättra tillgängligheten. Ett nytt kokskjul är också möjligt", säger Hagström.  

Mer information