Nyheter

Helsingforsbiennalen 2023 för samman 29 konstnärer och kollektiv som ställer ut på Skanslandet, på HAM Helsingfors konstmuseum och runt om i staden

Helsingforsbiennalen 2023 presenterar 29 internationella konstnärer och kollektiv som deltar i biennalens andra upplaga, Nya riktningar kan uppstå, kurerad av Joasia Krysa och producerad av HAM Helsingfors konstmuseum. Biennalen öppnar för allmänheten på Helsingforsdagen, måndagen den 12 juni. Forststyrelsen är huvudsamarbetspartner på Helsingforsbiennalen 2023.

Två personer på stranden som spelar kort.

Rubriken för Helsingforsbiennalen 2023, Nya riktningar kan uppstå, hänvisar till alternativa sätt att leva i och förstå världen, samt till visioner om andra möjliga framtider. Cirka 50 procent av verken i biennalen är nya beställningar och platsspecifika verk. De tar upp kampen med några av vår tids mest angelägna frågor, som miljöförstörelsen, de politiska konflikterna och effekterna av den tekniska utvecklingen. 

I år kan Helsingforsbiennalen upplevas både på Skanslandet och på HAM Helsingfors konstmuseum. Konstverk och övriga utställningsprogram kan även ses runt om i stan, t.ex. på Helsingfors centralbibliotek Ode, kulturcentret Stoa och andra offentliga platser. På Skanslandet utanför Helsingfors visas utomhusverk som verkar i en subtil dialog med den omgivande miljön på ön och dess unika ekosystem. I Skanslandets gamla krutkällare kan besökaren uppleva nya beställningsverk. Helsingforsbiennalen är även betydande närvaro online, med sex online-konstverk. Verken kan ses på webbsidan helsinkibiennial.fi  

Forststyrelsen är Helsingforsbiennalens huvudsamarbetspartner

Naturtjänsterna vid Forststyrelsen svarar för att utveckla Skanslandet till ett ansvarsfullt, mångsidigt och lättillgängligt naturområde. Syftet är att synliggöra öns mångfaldiga natur och historia på ett modernt och inkluderande sätt. Samarbetet med Stiftelsen HAM Helsingfors konstmuseum, samt årets tema för Helsingforsbiennalen, Nya riktningar kan uppstå, ger Forststyrelsen möjligheter att öka besökarnas upplevelser om naturen.

Helsingforsbiennalen 2023 12 juni – 17 september 2023 

Flera människor som går på en grusväg en sommardag.

Läs mer