Nyheter

De nya temarutterna längs sydvästkusten lockar turister under svalare årstider

Det finns gott om utrymme, lugn och ro i skärgården och byarna längs sydvästkusten utanför sommarsäsongen. Forststyrelsen, Kimitoön, Pargas och Yrityssalo har inom ramen för projektet Coastal Bootcamp utvecklat fem nya temarutter och en virtuell guide som presenterar idylliska besöksmål och den unika naturen i respektive område från höst till vår. 

Två personer går på klipporna. I bakgrunden röda byggnader och havet.

Avsikten med nya temarutterna är att väcka intresse för att resa utanför sommarsäsongen till de besöksmål som finns i de tre kommunerna och nationalparkerna i Tykö och Skärgårdshavet. Målet med de nya temarutterna är också att få besökarna att stanna längre i områdena och att stöda företagarna i att utveckla tjänster så att besökare kan betjänas året om. Rutterna har utvecklats i samarbete med företagarna i projektets verksamhetsområden. 

De virtuella guiderna som gjorts av temarutterna presenterar besöksmålen och den unika naturen med hjälp av texter, fotografier och videosnuttar. Guiderna är publicerade på finska, svenska och engelska. 

På rutten Finn lugnet under stjärnhimlen kan besökare njuta av lugnets säsong. Tystnaden är påfallande i skymning  och mörker – på kusten och i skärgåden är du bortom ljusföroreningar.

På rutten Unika byar längs sydvästkusten finns åtta olika byar längs sydvästkusten där besökare kan njuta av historiens vingslag, en levande bykultur samt av den vackra naturen i skärgården och kustområden i Tykö och Skärgårdhavets nationalparker. Byarna längs sydvästkusten bjuder på fascinerande berättelser under årets alla årstider.  

Rutten Ö-luffa i Skärgårdshavet bjuder på ett utmärkt sätt att uppleva världens vackraste skärgård. Skärgårdshavets skärgård består av nästan 800 bebodda öar, och de avgiftsfria förbindelsebåtarna för både invånare och turister till öarna på tio olika rutter året om. Island hopping för dig till de vackra öarna i Skärgårdshavet året om, stanna enligt behag och finn din favoritplats.

Rutten Havsörnarnas rutt går runt Finlands största kustö, Kimitoön. Du kan åka motorbåt, segla, paddla med en kajak eller ett SUP-bräde, eller t.o.m. ro längs Havsörnarnas rutt. Havsörnen är Skärgårdshavets nationalparks symboldjur – besök havsörnens landskap och upplev Skärgårdshavet, ett av Finlands nationallandskap.   

Färgterapi-rutten kan besökare på paradplats följa med hur sydvästkusten och skärgården sakta sveps in i höstens färgsprakande prakt. Höstfärgerna glöder i de unika kulturmiljöerna och de ståtliga parkerna samt på de vackra rutterna i nationalparkerna längs sydvästkusten.  

Temarutterna, de virtuella guiderna och broschyrerna är tillgängliga på Upplevelserutter längs sydvästkusten-webbsida (storymaps.arcgis.com).

Mera information