Utinaturen.fi - Första sidan
Forststyrelsen

Frågor och svar om Urho Kekkonens nationalpark 

Svämmar Suomujoki över och hur tar man sig bäst över älven?

Suomujoki, Aittajärvi. Bild: Nina RaasakkaVanligen förekommer det våröversvämningar i Suomujoki ända in i juni, och höstöversvämningarna kan börja redan i augusti. Det går tre broar över Suomujoki, som ligger vid Porttikoski, Kotaköngäs och i närheten av Aitaojas mynning vid älvens övre lopp. Broarna är utprickade på Koilliskaira friluftskarta.

Den vajer som korsade älven ungefär 300 m nedströms från Aittajärvi för att underlätta vadande togs bort hösten 2007. Då vattenståndet är normalt på ovan nämna vadställe, går vattnet upp till knäna och strömmen är rätt så strid. Det kan vara bra att vada över älven via ön, varifrån man vadar vidare till älvens södra strand en aning motströms. Bl.a. vid Snellmansstugan kommer man väl över vid normalvatten. Då man vadar över älvar bör man alltid iaktta speciell försiktighet: ryggsäckens höftbälte öppnas och axelremmarna löses.

Finns det myggor?

På nationalparkens område förekommer det myggor, och det lönar sig att skydda sig mot dem om sommaren. Myggsäsongen börjar vanligen runt midsommaren. I juli kommer knotten och i augusti svidknott. Det är svårt att uppskatta myggornas mängd på förhand, somliga år finns det rikligt av dem och andra år finns det bara lite. Myggift skyddar vandraren mot myggorna och en tät klädnad skyddar mot svidknott och knott. Då man sover skyddar ett myggnät mot myggorna.

Luttojoentie. Bild: Nina RaasakkaKommer man till Aittajärvi med bil?

Aittajärvi nås med bil på sommaren. Från Saariselkä kör man ca 13 km norrut mot Ivalo och vänder höger till Kuutua skogsbilväg. I vägskälet finns skylten ”Luttojoentie”. Från Aittajärvi blir det 35 km. Längs vägen finns det ett par skyltar, som styr mot Aittajärvi. Bilen kan lämnas på ”parkeringsplatsen”, därifrån det är ca 200 m till stranden.

Då snön smälter är skogsbilvägen ofta i dåligt skick p.g.a. våröversvämningarna. De värsta ställena repareras oftast före medlet av juni. Vill man till Aittajärvi i början av sommaren är det skäl att ta kontakt med Koilliskaira naturum eller Kiehinen kundtjänst angående vägens kondition. Särskilt de som kommer med buss bör försäkra sig om vägens kondition.

En veckas vandringstur i nationalparken, vad rekommenderas?

Den mest populära vandringsturen är Kiilopää - Suomunruoktu - Tuiskukuru - Luirojärvi - Lankojärvi - Rautulampi - Kiilopää. Denna rutt blir ca 70 - 80 km (stugorna ligger med 8 - 20 km:s avstånd).

Stugorna längs rutten är delade i öde- och reserveringsstugor. Vid Luirojärvi finns det flera stugor samt bastu. Bastun får fritt användas av alla vandrare. Många vandrare övernattar två nätter vid Luiro och gör en dagsutflykt till UK-parkens högsta fjäll Sokosti (718 m).

Vid Suomujoki finns det några broar för att korsa älven, men Luirojoki måste man vada över. Vid normalvatten räcker vattnet en till knäna i Luirojoki. Vid normalvatten kan även Suomujoki korsas vadande vid de övergångsställen som är märkta på kartan och beaktande försiktighet. Vid större översvämningar rekommenderas det att man använder Kotaköngäs bro då man går från Luiro till Lankojärvi, även om det förlänger vägen med ca 5 km.

Man klarar oftast rutten iklädd vandringsskor, men det är bra att ta med sig ett par lätta badtofflor med tanke på vadet av älven, eftersom stenarna på älvens botten kan vara hala och vattnet kan vara kallt. Dessutom kan strömmen vara strid.

Man kan ta dricksvatten från strömmande älvar och bäckar. Man kan dricka vattnet i Luirojärvi, men har man känslig mage bör man koka det först. Detta gäller även älvarnas vatten.

Finns det markerade leder för längre vandringar i nationalparken?

Nuortti vandringsled är en 40 km lång, markerad vandringsled. Det är bra att ha med ett tält när man vandrar längs denna led. Man klarar sig på leden med vandringskängor, men vid regnigt väder är det bäst att ha stövlar eller coverboots som går upp till vaderna. Vid högvatten rekommenderar Forststyrelsen att du tar den rutt som går på södra stranden av älven nästan fram till östgränsen och samma rutt tillbaka. Vid högvatten är det svårt att ta sig över älven Nuorttijoki, för vattnet är så högt och strömmen strid. Ungefär 250 meter uppströms från Kärekeoja öde- och reserveringsstuga finns en vajer över älven för att göra det lättare att vada över älven.

Senaste uppdatering 2011-05-09
Forststyrelsen, PB 94 (Fernissagatan 4), 01301 Vanda, Växel 0205 64 100