Utinaturen.fi - Första sidan
Forststyrelsen

Aktiviteter i Linnansaari 

Vad kan man göra i Linnansaari?

Vandra på markerade leder

På huvudön finns det markerade friluftsstigar (7 och 5,5 km) och Linnonpolku naturstig (2 km), som går bl.a. till Linnansaari torp och till de gamla svedjemarkerna eller till Linnavuori utsiktsplats. De bäst att ha stadiga skor då man vandrar längs Linnansaaris kuperade stigar.

Paddla och ro

 • Det lönar sig att bekanta sig med nationalparkens känsliga natur med roddbåt eller med kanot. Vattendragen lämpar sig utmärkt även för nybörjare i paddling. I Haukivesi finns det stora fjärdar och grupper av holmar. Uthyrning av utrustning och kartor är lättillgängliga.
 • Det finns inga markerade farleder i parken.
 • Det är lätt att börja färden från antingen Sammakkoniemi lägerområde på Linnansaari, Porosalmi i Rantasalmi eller Oravi. Sjösättningen lyckas även i Rantasalmis kommunhamn i Mustalahti.
 • Bekanta dig även med specialservicen för båtfarare samt med vägledning för dem som anländer med egen båt.

Göra långfärder med kanot

Linnansaari nationalpark är ett ca 40 km långt område, så det lönar sig att reservera åtminstone 2 - 3 dagar för att bekanta sig med parken. I nationalparken finns det förutom Sammakkoniemi lägerområde flera tältningsområden.

Linnansaari nationalparks närområden passar också bra till sjöutfärder. Kanotutfärden kan kombineras med till exempel Joutenvesi och Kolovesi.

Att åka med motorbåt är begränsat i Linnansaari nationalpark av naturskyddsskäl. Bild: Antti MarjokorpiSegla och åka motorbåt

Nationalparken är farledernas knutpunkt, där det är lätt att finna service såväl för dem som anländer med egen båt som för dem som hyr en båt.

 • På områdena med tillträdesförbud är det förbjudet att stiga i land och att röra sig 1.5 - 15.7.
 • På Linnansaarenlampi vattenområde är det förbjudet att använda motorbåt året runt.

Skåda fåglar

Måsar beskådas. Bild: Helinä MarkkanenI nationalparken trivs över 70 fågelarter, bland annat häckar nationalparkens symbolfågel fiskgjusen på området. Bland den karga sjöns strandbjörkar kan man även se den starkt hotade vitryggade hackspetten. På området förekommer även typiska skärgårds- och skogsfåglar.

Titta på sevärdheter och utsikter

 • Linnansaari torp med omgivning är ett värdefullt kulturlandskapsobjekt, där besökare kan bekanta sig med den försvunna livsstilen från 1900-talets början.
 • Klättrar man upp på Linnavuori utsiktsberg belönas man med en magnifik utsikt, som breder ut sig över Haukivesi och dess holmar.

Bekanta sig med naturumet

 • I parkens omedelbara närhet i Rantasalmi centrum ligger Linnansaaris naturum Oskari.

Bekanta sig med en naturstig

På nationalparkens huvudö Linnansaari finns Päiväranta naturstig (2 km), som presenterar olika landskap som danats av naturen och människan.

Fiska

 • Det är tillåtet att med stöd av allemansrätten (www.miljo.fi) meta och pilka förutom i Linnansaarenlampi.
 • En pojke metar. Bild: Helinä MarkkanenI Linnansaaren-lampi är det förbjudet att fiska.
 • 18 - 64 -åringar måste avlägga en fiskevårdsavgift ifall de idkar annat fiske än mete eller pilkfiske.
 • För spöfiske i Haukivesi behöver man t.ex. jord- och skogsbruksministeriets spöfisketillstånd för Östra Finland (www.mmm.fi) eller Forststyrelsens spöfisketillstånd. Tillstånden kan köpas från Forststyrelsens webbutik (www.eräluvat.fi, på finska)
 • För att skydda saimenvikaren har man utfärdat fiskebegränsningar i Haukivesi
  • På statens vattenområden är nätfiske förbjudet.
  • Flera fiskelag har fredat sina vattenområden för nätfiske 15.4 - 30.6.
  • Bruket av vissa fångstredskap och fiskemetoder har enligt jord- och skogsbruksministeriets förordning (www.mmm.fi, på finska) förbjudits på vikarens centrala förekomstområden.

Deltaga i guidning av grupp i terrängen

Plocka bär och svamp

Det är tillåtet att plocka bär och matsvamp på parkens område med undantag för områdena med tillträdesförbud där det är förbjudet att röra sig. Linnansaariområdet är gynnsam för blåbärs- och svampplockare.

Bada

Det finns ingen officiell badstrand i nationalparken. Det är ändå tillåtet att simma med undantag för områdena med tillträdesförbud. Det är lätt att gå och simma vid Kamarluotos strand eller från bastubryggan på Sammakkoniemi lägerområde.

Åka långfärdsskridskor och sparkstötting

Långfärdsskridskoåkning i Peonselkä. Bild: Marie Louise FantLångfärdsskridskoåkning och sparkåkning på en preparerad naturisbana hör till de nya friluftsaktiviteterna i Linnansaari nationalpark. Mellan Oravi och Porosalmi finns en ca 20 km lång långfärdsskridskobana och man kan hyra utrustning i bägge ändarna av banan. Man kan äta sin matsäck vid Sammakkoniemi eldplats på Linnansaari, dit det är 5,5 km från Oravi och 15 km från Porosalmi eller vid Pieni Lappi eldplats ca. 14 km från Oravi och 4 km från Porosalmi.

Förfrågningar om banans skick: SaimaaHoliday (www.saimaaholiday.net, på finska) eller Oravi (015) 647 290 och Porosalmi 020 7291760.

Senaste uppdatering 2013-01-18
Forststyrelsen, PB 94 (Fernissagatan 4), 01301 Vanda, Växel 0205 64 100