Utinaturen.fi - Första sidan
Forststyrelsen

Koli nationalpark 

Ukko-Koli om vintern. Bild: Joonas Hirvonen
Kolis läge i Finland
Östra Finland, Norra Karelen
Lieksa (www.lieksa.fi, på finska), Joensuu (www.joensuu.fi, på finska), Kontiolahti (www.kontiolahti.fi, på finska)
Areal 30 km², grundad 1991
Området förvaltas av Forststyrelsen.
Koli nationalparks symbol - björkbestånd efter svedjebruk

Koli är de skogsklädda bergens nationalpark. Konstnärernas utsiktsplatser, vita kvartsitberg, den ödemarkslika Pielinen, svedjeeldar och kulturlandskap samt ett vidsträckt stig- och skidspårsnät tillsammans med den mångsidiga servicen gör Koli till ett utmärkt objekt för dagsutflykter och vandringar.

Koli är ett av Finlands mest kända nationallandskap. Inom ett litet område finns en verklig naturens skattkammare: sällsynt geologi, mångsidig fauna och en rik flora. Kolis kulturutbud är framstående. Koli är känd som ett område med rik svedjekultur, konstnärkarelianernas pilgrimsmål under 1800- och 1900-talens skifte samt som upprätthållare av folkarvet och det lokala kulturarvet.

I Koli nationalpark avverkas, bränns och odlas det årligen svedjor och hävdas gamla ängar. På parkens ängar betar det kor och finnfår. Turismens och skyddets behov har noggrant beaktats i skötselplanen. I användningen av parken betonas forskningens och miljöfostringens behov.

Koli nationalpark fick år 2007 certifikatet Europas riktlinjer för hållbar turism i skyddade områden, European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas (www.europarc.og).

Denna sidas webbadress är www.utinaturen.fi/koli

Senaste uppdatering 2014-01-10

Kundtjänst

Tfn. 0205 64 5654

ukko(at)metsa.fi

 

Ukko naturum

Närliggande utflyktsmål

Forststyrelsen, PB 94 (Fernissagatan 4), 01301 Vanda, Växel 0205 64 100