Utinaturen.fi - Första sidan
Forststyrelsen

Frågor och svar 

Varifrån kommer namnet Hiidenportti?

Enligt legenden bodde den onde (som kallas Hiisi på finska) i forna tider på Sotkamos Vuokatinvaara och han lyssnade till spelet av kyrkklockor med skräck, vilket den kristna läran hade fört med sig. Den onde kastade två gånger en stor sten på kyrkan, men orkade inte kasta tillräckligt långt. Besviken samlade han sin boskap - vargar, björnar, järvar och lodjur - och bosatte sig på skogsmarkerna i Hiidenportti. Enligt förfädren är de mörka, runda tjärnarna i botten av sprickdalen de på ett oroväckande sätt blängande ögonen av den onde.

Vad var Hiisi-dansarna?

Sommarevenemanget i Hiidenportti. Bild: ForstyrelsenPå Kovasinvaara levde långt en särskild sommarfesttradition, som betydde att ungefär på det första veckoslutet i juli samlades ungt folk till det skogbevuxna berget berget från olika delar av Kajanaland och Norra Karelen. Det fanns lämplig tid för att umgås och dansa mellan beredandet av lövfoder och slåendet av hö. Denna sommarfest, där festfolk roade sig och tog en titt på Hiidenportti, tog ett par dagar, ibland även en vecka. Gästerna hade egen proviant med sig, men det tog inte lång tid innan torpets värdinna begrep att det lönar sig att hålla en kaféteria. Även hembränt smuttades där. Veterligt uppstod det inga stora gräl i Kovasin sommarfester - däremot uppstod det många sammanträffande som ledde till giftermål.

Hur har sprickdalen bildats?

Hiidenportti har bildats då jordskorpan har veckats. Senare formade istiderna dess ytformer. Som högst höjer sig den lodräta bergsväggen t.o.m. till 20 meters höjd. Ravinsänkan är ca en kilometer lång.

Kan man se den onde i Hiidenportti?

Det finns inga forskningsresultat över möten med den onde, men det betyder inte, att han inte ännu skulle bo på området.

Senaste uppdatering 2013-08-06
Forststyrelsen, PB 94 (Fernissagatan 4), 01301 Vanda, Växel 0205 64 100