Hur kommer man till Bengtskärs fyr?

Om sommaren trafikerar en daglig förbindelse från Kasnäs till Bengtskär fyr (www.bengtskar.fi). Det finns också dagliga förbindelser under sommaren till Örö (www.utinaturen.fi).

Är smeten på vår strand blågrönalg?

Tilläggsinformation om algförekomsten får man från Miljöcentralen (www.ymparisto.fi). (på finska)

Hur kommer man till nationalparken om man inte har en båt?

Till Holma och Högsåra i Kimitoön och till Jurmo och Berghamn i Pargas trafikerar förbindelsebåtar (www.ely-keskus.fi). Till holmarna ordnas även guidade turer (www.suomensaaristo varaus.fi). 

M/s Eivor. Bild: Teemu Köppä / Internet virtuaaliseksi luontoretkikohteeksi

Är det tillåtet att fiska i nationalparken?

På nationalparkens vattenområden är mete och pilkfiske tillåtet enligt fiskelagen. Tillstånd för nätfiske på nationalparkens vattenområden ges endast åt dem som stadigvarande bor i skärgården eller äger en stuga med tomt där.

Får man tälta på Jurmo?

På nationalparkens område på ön är det tillåtet att tälta på Moringharu. Resten av Jurmo är privatområde, där tältning är tillåtet med markägarens tillstånd. På Jurmo kan man fråga i kiosken på stranden var man kan sätta upp sitt tält.

Hurudant är isläget i Skärgårdshavet?

Meteorologiska institutets webbsida (sv.ilmatieteenlaitos.fi) visar det aktuella isläget i Skärgårdshavet. Då man rör sig på isen bör man alltid ge akt på säkerheten och använda erforderlig utrustning. Läs mera om att röra sig  på isen.