Nyhetsarkiv

« Tillbaka

Lätt att komma till skärgården - bra service för turister i nationalparker

2018-01-17

I skärgårdsdestinationer har man investerat i bättre tjänster för turister. Nu är det lättare än någonsin att semestra i skärgården även utan egen båt, då byggnader med gamla anor har renoverats för nya inkvarteringsplatser.

Bild: Ari AhlforsNästa sommar bjuder Jussarö i Ekenäs nationalpark, Katanpää i Bottenhavets nationalpark, Bodö och Örö i Skärgårdshavets nationalpark både båttransporter och logi för besökare utan egna båtar. Under åren 2018-2020 kommer Forststyrelsen att använda en miljon euro för att utveckla dessa fyra gästhamnar i den yttre skärgården med finansiering genom EU:s Central Baltic projekt. Projektets mål är att förbättra konstruktioner och tjänster, naturskydd och hamnföretagarnas affärsförmåga i de utvalda hamnarna.

Till exempel på Bodö kommer hamnen att utvidgas med hjälp av projektet. Bodöföretagaren Nina Liski-Tirkkonen säger att öns tjänster kommer att förbättras med guidad vägledningen och logi under sommaren 2018. Ön är tillgänglig för besökare utan egna båtar med förbindelsebåten M/S Nordep eller via Nötö med företagstransport Nötö-Bodö. På Bodö kan man även hyra SUP-bräden eller kajak för om man vill granska de närmaste stränderna.

En ny färjeförbindelse från Hangö till Örö i Skärgårdshavets nationalpark ansluter den västliga skärgården ännu tätare till Nyland och i andra ända till Åbo. En ny utvidgad cykelrutt är nu utmärkt från Hangö via Raseborg till Salo. Man kan också åka tåg till Hangö och fortsätta till exempel efter ett besök till Örö på cykel genom Tykö nationalpark till tågstationen i Salo. Det ökade utbudet av transport rutter i skärgården möjliggör trafiken inom skärgården ända från Hangö via Örö och Korpoström till Skärgårdens ringväg och kombinerar så skärgården mellan Helsingfors och Åbo till en enhet.

Kvarkens skärgård är det enda finländska naturarvet på UNESCO:s världsarvslista. Sommaren 2018 öppnas det nya besökscentret Världsarvsporten vid Replotbron, vilket kommer att betjäna områdets besökare. På sommaren rekommenderas dagskryssningar till Mickelsörarna eller Valsörarna för att uppleva Kvarkens underbara skärgård.

I Tykö nationalpark kommer serviceutbudet att utökas med tält som fästs i träd inför den kommande sommaren. Den upplevelsemässiga beställningsrestaurangen Kota serverar grupper i naturens sköte i nationalparken. För en enskild resenär erbjuder Salonejdens veckoprogram aktiviteter för varje dag; i nationalparken paddling på Hamarijärvi och ett bastubad vid sjön i den stämningsfulla sommarnatten.

Även på Skanslandet i Helsingfors kan man övernatta i tält som fästs i träd. Utbudet av naturaktiviteter för enskilda och för grupper kommer under den kommande sommaren att utökas utöver guidning och cykling med kajakuthyrning. De renoverade möteslokalerna i öns gamla byggnader erbjuder en idealisk miljö i naturen för sommarmöten nära stadens centrum.

Forststyrelsens resmål vid kusten presenteras på resemessan Matka2018 i Mässcentrumet i Helsingfors på Finlands Skärgård avdelning 6n2-5 mellan 18 och 21 januari.

Ytterligare information: