Nyhetsarkiv

« Tillbaka

Forststyrelsen tar emot ett naturskyddsområde av Fiskars Abp som gåva till Finlands 100-årsjubileum

2017-08-30

Före överlåtandet av Dagmarsparken till Forststyrelsen 30.8.2017 har Fiskars låtit rusta upp parken genom att grusbelägga stigarna, lägga till skyltar och bygga en torrtoalett och en avfallspunkt i området. Det historiskt sett värdefulla området erbjuder en rekreationsplats för invånare och besökare och är även tillgängligt med båt.

Dagmarkällan. Bild: Jere RauhalaI slutet av 1800-talet var Källvikens område och den källa som finns där populära bland den ryska tsaren Alexander III och hans hustru, den danskfödda kejsarinnan Dagmar, som sedermera tog namnet Maria Fjodorovna. Tsarparet njöt av havsnaturen och vistades vid källan under sina seglatser i storfurstendömet Finland. Ett minnesmärke har rests på platsen till kejsarinnans ära.

"Vi uppskattar denna gåva som påvisar att Fiskars Abp värdesätter naturskyddet och finländarnas möjligheter till rekreation i naturen", konstaterar Henrik Jansson som är chef för kustens parkområde på Forststyrelsen.

Under det senaste året har man även kunnat göra en virtuell rundtur i Dagmarsparken genom en dokumenterad VR-video (virtual reality). Fiskars Finland 100 VR-upplevelse har rest runt i Finland under hela året. Videon kan ses i 360 graders format på Fiskars Finland 100-webbplats (suomi100.fiskarsgroup.com)

Tilläggsinformation