Nyhetsarkiv

« Tillbaka

Finland det första landet som flaggar för naturen

2017-08-16

Finland blir det första landet i världen som har en egen flaggningsdag för naturen. Flaggorna vajar på Naturens dag 26 augusti 2017.

Bild: Eeva MäkinenInrikesministeriet har gett ett förordnande om flaggning på Finska naturens dag den sista lördagen i augusti, dvs. den 26 augusti 2017. Flaggningen utgör kulmen för Naturens dagar som ordnats Finland 100-året till ära. Naturens dagar består av hundratals arrangerade och spontana naturevenemang.

"Naturen är något vi finländare får vara stolta över och den förtjänar en egen flaggningsdag", konstaterar Joel Heino, projektchef för Naturens dag.

Var och en kan medverka!

"Jag uppmuntrar alla finländare att hissa flaggan och hylla naturen på Naturens dag", säger inrikesminister Paula Risikko.

Finländarna uppmuntras att flagga och fira flaggningsdagen på sitt eget vis. Den som inte har någon flagga eller flaggstång kan delta i någon av de högtidliga flagghissningarna som ordnas på olika håll i landet, klä sig i blåvitt, fotografera det vackra landskapet, pryda dagen med småflaggor eller baka en blåvit kaka. Med hashtaggarna #liputanluonnolle, #liputan och #flaggar kan man dela stämningen i de sociala medierna. På det här sättet visar vi världen hur stolta vi är över vår natur!

Sången klingar i nationalparker

Över tusen körmedlemmar samlas till festliga konserter i naturen för att hylla det hundraåriga Finlands natur. Körerna uppträder i 35 nationalparker och vid flera andra naturmål och historiska mål.

Naturens dagar förenar finländarna

Tre Naturens dagar har hållits och fått finländarna att gå ut i skog och mark. På den första Naturens dag (4.2) deltog 30 000 personer i drygt 200 evenemang, och på den andra Naturens dag (20.5) samlade 257 evenemang över 33 000 deltagare. Naturens dag som hölls för tredje gången (17.6) blev en enorm framgång: över 50 000 personer deltog på knappt 300 evenemang och ungefär 130 000 finländare tillbringade natten ute i det fria.

Naturens dagar på nätet och i sociala medier