Nyhetsarkiv

« Tillbaka

55 000 personer deltog i evenemangen kring Naturens dag – finländarna flaggade flitigt för naturen

2017-08-30

Finlands natur upplevde en värdig fest- och flaggdag lördagen den 26 augusti. Tiotusentals människor begav sig till de över 260 ordnade naturevenemangen för att lyssna till körsång, göra utflykter, äta tillsammans i det fria och fira naturen. Över 2 000 körsångare sjöng i naturens egna konsertsalar. De blåvita flaggorna vajade för naturen i tusentals flaggstänger. Sammanlagt 300 000 människor deltog i firandet av de fyra Naturens dagar som ordnades under året.

Bild: Jari Kostet / Forststyrelsen

Naturens dagar hör till de största Finland 100-projekten. Utöver den enorma mängden deltagare hade de över tusen evenemangen under fyra Naturens dagar ordnats av otaliga frivilliga, och hundra naturambassadörer från olika samhällsområden har uppmuntrat människor att gå ut i naturen. Den hundrade bestod av presidentparet, vars ambassadörskap för naturen offentliggjordes på lördagen.

Det ursprungliga målet för Naturens dagar uppfylldes väl: Evenemangen inspirerade många ovana att göra utflykter och människorna hittade nya sätt att njuta av naturens positiva inverkan på välmåendet. Under evenemangen har folk spanat in fåglar och växter, plockat svamp, fiskat, gjort yoga i skogen, sovit utomhus, byggt fågelholkar, upplevt ljuskonst, sjungit och dansat i skogens hägn, plumsat i en vak osv.

Naturens dag firas nästa gång den sista lördagen i augusti nästa år, 25.8.2018.

Bild: Jari Kostet/Forststyrelsen

Naturens dag bör bli en vedertagen flaggdag

Uppmaningen att flagga för naturen har fallit i god jord bland finländarna. Flaggorna vajade på gårdar hos såväl ämbetsverk, kommuner, bostadsbolag och privata hus. Inrikesminister Paula Risikko hissade flaggan på Finlands naturum Haltia, president Sauli Niinistö med maka i Tykö nationalpark och huvudstadens borgmästare Jan Vapaavuori vid Tölöviken. På Haltia fick man också höra ett uruppförande av den nya flaggsången som framfördes av YL och Tapiolakören. Minister Risikko rekommenderade i sitt tal att finländarna skulle flagga för naturen också under nästa Naturens dag, den sista lördagen i augusti.

Bild: Jari Kostet/Forststyrelsen

Arrangörerna för Naturens dagar har lagt fram ett förslag att Naturens dag ska bli en vedertagen flaggdag. Populariteten hos årets flaggning väcker tilltro till att den här förhoppningen går i uppfyllelse när man nästa gång fattar beslut om vedertagna flaggdagar.

Mer information