Kniv

Det viktigaste med en bra kniv är att den är avsedd just för täljning. Kniven ska vara av rätt storlek, så att man kan tälja tryggt och effektivt med den. I synnerhet då man väljer den första kniven till en mindre erfaren användare, är storleken på kniven av vikt, för färdigheterna att använda en kniv kan ännu vara ganska bristande.

Vid val av kniv är det bra att komma ihåg tumregeln att knivens skaft och blad ska vara lika breda som handflatan. Skaftet ska sitta bra i handen. Den bästa och passligaste skaftmodellen hittar man bara genom att pröva sig fram. Om knivbladet är för stort, går det mer energi till att man tälja med kniven.

Det vanligaste materialet i knivskaft i Finland är trä, fast skaft tillverkas också av näver, plast, gummi, horn och ben. Knivblad tillverkas också av olika material. Av denna orsak har olika blad olika egenskaper: de kan vara hårda eller sega eller sådana som håller sig mycket vassa.  

Hur ska man underhålla en kniv

Efter att man använt kniven ska knivbladet putsas, tvättas och torkas omsorgsfullt. Knivseggen ska vässas med en slipsten. Eggen slipas med en rullande rörelse eller rörelser i en och samma riktning. Kniven bevaras ren och torr. Rost slipas bort, och eggen kan oljas för att undvika uppkomsten av rost.

Hur används kniven på rätt sätt

En kniv är ett eggvapen, och därför finns det vissa regler för hur den ska hanteras. Kom alltid ihåg följande saker när du täljer med kniv:

  • Sitt eller stå på plats när du täljer.
  • När du går omkring, ska du ha kniven i fodralet.
  • Tälj alltid bortåt från dig själv. När du blivit skickligare kan du pröva på andra tekniker.
  • Se upp för knäna när du täljer i sittande ställning.
  • Kom ihåg att hålla dig på tillräckligt långt avstånd från andra människor.
  • Kniven är ingen yxa, borr eller hacka! Använd inte kniven till annat än täljning.
  • Knacka inte på knivsryggen med en hammare, yxa eller sten.
  • Knivbladet får inte användas till att bända och vrida.
  • Håll din kniv vass. Med en trubbig kniv händer det lättare olyckor.
  • Räck alltid en kiv till en annan person med skaftet före, så att du själv håller i bladet.
  • Se till att kniven inte ligger och släpar på marken utan sitt fodral.
  • Kom ihåg att ha plåster och förband nära till hands när du täljer.
  • Tälj helst i mjukt trä som inte har grenar.
  • Skär inte med kniven i levande träd eller bark på levande träd.

Du får inte bära kniv på allmänna platser, eftersom kniven klassas som eggvapen.