Enkel mat över lägerelden

Mellanmål och efterrätter

Glödstekta äppel

Gammal, traditionell lägermat. Lägg äpplena på glöden och låt dem stekas tills de är bruna. Ta bort skalen innan ni äter äpplena. Till äpplena kan man ha vaniljsås, som man tillreder på platsen av påspulver eller som man har lagat på förhand och tagit med i t.ex. en saftdunk. Man kan också strö socker och kanel på äpplena.

Glödstekta bananer

Lägg bananerna med skal och allt i glöden och täck dem med aska. Vänta ca 4 minuter och lyft bananerna på tallrikar. Låt dra en stund. Klyv bananerna, strö socker och kanel eller chokladkross på. Ät bananerna med sked.

Bild: Anna-Riikka Ihantola

Plättar (10 portioner)

2 l mjölk eller vatten
6 ägg
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl kornmjöl
olja eller smör
salt

Smeten kan tillredas på förhand i skolan. Smeten transporteras t.ex. i en saftdunk. Rör ihop mjölk och mjöl. Om du inte har kornmjöl kan du använda vetemjöl i stället. Rör ner äggen i smeten. Tillsätt salt enligt smak och tycke. Stek i olja eller smör. Om man sätter rikligt med olja i plättsmeten, behöver man inte använda alls fett i stekpannan. Ät med sylt och socker.

Pinnbröd (10 portioner)

8 dl vetemjöl
4 msk socker
1 tsk salt
5 dl vatten
4 tsk bakpulver

Degen kan tillredas på förhand i skolan. Ta dock med lite mjöl på utflykten, för degen formas med händerna ännu vid lägerelden. Forma degen till en lång smal sträng och vira den runt en träpinne. Grädda över glöden och vrid på pinnen emellanåt. Glöden får inte vara för het, för då bränns pinnbrödets yta fastän det ännu är rått inuti. Ät brödet med sylt, som du kan stoppa in i det hål stickan lämnat efter sig.

Pinnbröd. Bild: Anna-Riikka Ihantola

Bröd

Kaltiainen

Brödet "kaltiainen" är en lappländsk delikatess. Blanda korn- eller rågmjöl, havssalt och vatten i en plastpåse och knåda degen tills den blir seg. Forma tunna, plättliknande bröd av degen och grädda på båda sidor i lägereldens sken på en flat, het sten. Äts varma med smör på.

Havrebröd

Tillred på samma sätt som kaltiainen-brödet ovan, men använd i stället havreflingor, vetemjöl och mjölk.

Huvudrätter

Bakad potatis

Tvätta oskalade potatisar väl och lägg dem i den heta askan. När de känns mjuka, kan du ta bort dem från askan. Gör en öppning i skalet och gröp ur potatisen med en tesked. Ät gärna med smör. Det tar ca 30 - 60 minuter för potatisen att bli färdig.

Grönsakssoppa (2–3 portioner)

1 l vatten
1 köttbuljongtärning
4 potatisar
1 lök eller purjolök
4 morötter
1 paprika
olja eller smör

Skala, putsa och skär potatisen och grönsakerna i tärningar eller strimlor. Hacka löken och fräs den i lite olja eller smör i en kastrull. Tillsätt vattnet och buljongtärningen samt resten av grönsakerna. Låt koka i 15 min och smaksätt enligt eget tycke. Potatisen och grönsakerna kan också tvättas och skäras redan före utflykten och tas med på utflykten i askar.

Tomat-linssoppa (4–5 portioner)

9 dl vatten
1 stor lök
500 g tomatkross
120 g röda linser
3 dl grönsaksbuljong
salt, svartpeppar, basilika

Skala och hacka löken. Koka löken i en skvätt vatten på låg värme tills den är mjuk. Tillsätt tomatkross. Skölj linserna, kasta bort sköljvattnet och häll linserna på tomatkrosset. Tillsätt grönsaksbuljongen. Smaksätt med salt och peppar. Värm upp soppan och låt den sedan koka på låg värme i 30 minuter, tills linserna är mjuka. Ta bort soppan från elden och tillsätt basilika. Rör om. Lägg kastrullen tillbaka på elden och låt soppan sjuda några minuter. Servera med färskt bröd.

Grönsaksgryta och skålbröd (2–3 portioner)

2 morötter
2 lökar
kålrot
smör
grädde
5 msk vetemjöl
1 l vatten
salt
1 örtbuljongtärning

Tvätta och skala rotfrukterna. Skär dem i tumnagelstora tärningar. Hacka löken. Lägg en klick smör i kastrullen och tillsätt sedan rotfrukterna och den hackade löken. Bryn ingredienserna lätt i smör. Tillsätt vetemjöl, vatten och örtbuljongtärningen. Låt koka på låg värme ca en halv timme. Smaksätt grytan med salt och en skvätt grädde. Medan grytan kokar kan du baka brödet.

3 dl rågmjöl
1 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt

Tillred en hård och fast deg av rågmjölet, saltet och vattnet. Rulla degen till bollar av bobollsstorlek. Platta till bollarna med händerna tills de är 1/2 cm tjocka och stora som tefat. Skala av 7–9 cm bark från en pinne (OBS! Det är bäst att ha med sig en lämpliga käppar, för man behöver markägarens lov att ta sådana från naturen). Trä degplattan på käppens ända så att den bildar en liten skål. Grädda över öppen eld tills brödet får bruna prickar. När skålbrödet är moget lossnar det lätt från käppen. Fyll skålen med grönsaksgryta, och smörj kråset!

God potatismosgryta (4–5 portioner)

1 l vatten
salt, en klick smör
2 påsar potatismospulver
6 knackkorvar i bitar eller 2 dl skinkstrimlor
4 tomater skurna i tärningar

Koka upp vatten, salt och smör. Lyft kastrullen från elden och tillsätt mospulvret under omrörning. Lägg locket på kastrullen och låt moset stå 2 minuter. Tillsätt korvbitarna eller skinkstrimlorna. Ät med de färska tomatbitarna. Vegetarianer kan använda riven morot eller spenat i stället för korv och skinka.

Köttbullar (4–6 portioner)

2 burkar köttbullar i sås
ca 10 potatisar
2–4 morötter
4 dl vatten
2 lökar

Skala potatisen och morötterna och skär dem i tärningar. Skala och hacka löken. Häll vattnet, potatisen, morötterna och den hackade löken i en kastrull. Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt köttbullarna och såsen och hetta upp maten. Smaksätt t.ex. med ketchup. Potatisen och grönsakerna kan också skäras färdigt före utflykten och tas med på utflykten i askar.

Källor

  • Primus, 1996: Primus Outdoor Keittokirja.
  • Sarola, J.: Ruokaa avotulilla.
  • Siivonen, M.: Erämiehen keitto-opas.
  • Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry, 2002: Utfärdsmat (på finska, pdf, 533 kb).
  • Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry 2013: Hyvä ruoka - iloisempi sudenpentu (på finska, pdf, 580 kt).

Läs mer

Forsell, A.: Friluftsmat
Forsell, A.: Laga mat i fjällen