Utinaturen.fi - Första sidan
Forststyrelsen

Konst och kultur 

”I världen, livet och naturen finns det inget annat än vackra sagor och då dörren öppnas andas själen full… Konst är en stor oändlig skog…” (Akseli Gallen-Kallela 1894).

Ödemarksnaturen har alltid varit en viktig del av finländarnas liv och kultur. Allt sedan förhistoriska tiden har man med konsten som redskap försökt skapa ett samband mellan människan och naturen. T.ex. Värikallios hällmålningar på Hossa strövområde gjordes för tusentals år sedan, då skogarna förutom ett hem även var källan till magiska krafter.

Natur- och konstupplevelsernas stigar möts

Våra nationallandskap, såsom Oulankajokis natur- och kulturlandskap samt Aavasaksa och Pallastunturi, är bekanta från målningar och fotografier samt traditionellt populära turistmål. Konsten har fungerat som turistreklam, eftersom landskapsmålningar sedan slutet av 1800-talet har lockat finnländare och även utlänningar att bekanta sig med vårt land. Akseli Gallen-Kallelas och guldålderns andra konstnärers verk har kallats stambilder, som är som en visuell poesi- och berättelsesamling över Finlands natur. Vår egen tids konst utmanar åskådarna att se även konflikten mellan de verkliga landskapen och de idylliska landskapsbilderna.

Robert Stigells björnfamiljskulptur på Aulanko. Bild: Outi MäenpääNatur- och konstupplevelserna förenas i Forststyrelsens utbud. I naturumen presenteras närområdenas kultur och de lokala konstnärernas arbeten. Naturskyddsområdena är skattkammare för naturfotografering. Natur- och kulturstigar, utomhusförevisningar och utrymmesverk garanterar att en svuren friluftsmänniska inte alltid ens behöver gå inomhus. Exempel på detta är bl.a. Juutuas natur- och kulturstig på Enare strövområde, Aulanko naturskyddsområdes sevärdheter, Värikallios hällmålningar på Hossa strövområde och hällristningarna på Gäddtarmen i Hangö.

Läs mer

Senaste uppdatering 2013-02-14
Forststyrelsen, PB 94 (Fernissagatan 4), 01301 Vanda, Växel 0205 64 100